Wykonanie
Każdy zna wiersz J. Tuwima "
Rzepka"...schrupać by
rzepkę z kawałkiem
chlebka...


Popieram tę myśl. Świeża ,chrupiąca
rzepa czy
rzodkiew są znakomitym warzywem, smacznym i zdrowym. Warzywa te są dostępne w sklepach przez cały rok, a mało przez nas wykorzystywane. Z jednego i drugiego warzywa można przygotować zupy i drugie dania ,ale najsmaczniejsze są surówki. Ze startą rzodkwią czy
rzepą możemy robić wszystko, dodajemy
jabłka,
rodzynki,
paprykę, najrozmaitsze
zioła itp, polewamy
śmietaną ,
jogurtem,
majonezem, solimy ,prószymy
pieprzem, a możemy też osłodzić. Mamy nieograniczone
pole do popisu uzależnione tylko od naszego smaku.Najprostsza surówka:starta
rzodkiewjabłkaśmietanasól,
pieprz,
sok cytrynowy do smaku.Wersja bardziej pożywna:1rzodkiew (40dag)1 pęczek
szczypiorku125ml
śmietany125g
twarożku śmietanowegosól,
pieprz i
sok cytrynowy do smakuSurówka z
rzepy-popularna.50dag startej
rzepy1
jajko ugotowane i posiekane1 pęczek
szczypiorku1/2 pęczka
pietruszki125 ml gęstej
śmietanysól.Polacy doceniali walory
rzepy ,uprawiali ją nasi prapraojcowie. Dopiero wiek XIX znacznie ograniczył jej spożycie na korzyść modnych wówczas
ziemniaków.