Wykonanie
Extra zupa na specjalne okazje - dla smakoszy okazja jest codziennie.Składniki :3 szt.
grzyby chińskie30 dkg. filet z
łososia2 szt.
marchewka2 szt.
pietruszka korzeń1/2
selera korzeń2
cebule1
cytrynagarść
makaronu chińskiego
ryżowego nitkiliść laurowyziele angielskiepieprz świeżo mielony
bulion rybny, ew. warzywny
oliwa i
masło do smażenia
pietruszka natkaSposób przygotowania:Najlepszy jest
wywar z ugotowanego
łososia (kręgosłup, głowa ) ugotowany z warzywami na wolnym ogniu i przecedzony, ale można również zrobić zupę na
bulionie rybnym albo warzywnym.Namoczyć
grzyby chińskie. Jak się otworzą, pokroić w cienkie paseczki. Filet z
łososia pokroić w kostkę i skropić
sokiem z jednej
cytryny, odstawić do lodówki.
Marchew,
pietruszkę,
seler pokroić a'la julienne ( na zapałkę),
cebulę w talarki. Warzywa przesmażyć krótko na
maśle z dodatkiem dobrej
oliwy.( wtedy
masło się nie pali).Tak samo z
cebulą, zeszklić. Do gotującego się
wywaru(około 1,5 litra) dodać pokrojone
grzyby, warzywa i
cebulę. Pogotować 5 minut. Wyjąć
liść laurowy i jak się uda
ziele angielskie z
bulionu. Dodać pokrojonego
łososia, następne 5 minut i na koniec
chiński makaron ryżowy 3 minuty. Dodać świeżo zmielony
pieprz. Uważać na
sól, jest w
bulionie (chyba że gotujemy
wywar, wtedy osolić).Wlać na talerze, posypać
natką. Smacznego.