ßßß
Składniki na 4 porcjeCzas gotowania: 2 , 5 - 3 godzinyCzas pracy: około 20 minutSkładniki:1 skrzydło indycze2 marchewki1 korzeń pietruszkispory kawałek seleranatka pietruszkigałązka selerapieprz ziarnisty, ziele angielskie, listek laurowysól1 duża cebula4 pomidory malinowe1 łyżka masła (opcjonalnie)olej1,5 łyżki ryżu1 łyżeczka suszonej bazyliipieprz mielonyPrzygotowanie:Skrzydło zalewamy zimna wodą, na tyle aby przykryła ona mięso. Gotujemy około 3 minut i wylewamy całą wodę. W razie potrzeby trzeba opłukać lub umyć garnek. Ponownie zalewamy zimna wodą, na tyle aby przykryła ona mięso.Obrane i umyte marchewki, pietruszkę i seler wrzucamy w całości do świeżej zimnej wody. Dodajemy gałązkę selera, dwie gałązki natki pietruszki, dwa listki laurowe i po małej łyżeczce pieprzu i ziela angielskiego. Solimy.Zupa powinna delikatnie się gotować (Nie powinna wrzeć. Wiem mamusie maluchów - to dla mnie też wyzwanie).W międzyczasie siekamy cebulę w kostkę. Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej wrzucamy masło i posiekaną cebulę. Solimy. Szklimy na złoty kolor.Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i pozbywamy się gniazd nasiennych. Gdy cebulka się zeszkli i odrobinę przestygnie blendujemy ją wraz z pomidorami.Aby mięsko było delikatne, a warzywa i przyprawy oddały wszystkie swoje aromaty, zupa powinna gotować się niespiesznie. Ja gotuję ją (to znaczy sama się gotuje) około 2,5 do 3 godzin.Na około 40 minut przed końcem gotowania dodajemy ryż. Powinien on się nie tylko ugotować ale nawet lekko rozgotować.Pod koniec gotowania wlewamy pomidory z cebulą i gotujemy jeszcze około 10 minut.Wyjmujemy z zupy warzywa. Część siekamy w drobną kostkę, część blendujemy z chochlą zupy. Całość ponownie wraca do garnka.Dodajemy, świeżo mielony pieprz, bazylię i posiekaną natkę pietruszki.Oprócz pysznych zup, Gosia ma w zanadrzu jeszcze inne talenty. Piękne ciuszki dla mamy i malucha. Serdecznie polecam Handmade by Gosia .