Wykonanie
Aromatyczna zupa z
pomidorów malinowych. Czysty smak lata. Dzięki
słodyczy prawdziwych
pomidorów nie jest kwaśna. Ja nie doprawiam jej nawet
śmietanką. Smaczek tej zupy tkwi także w zeszklonej na masełku
cebulce. Gosiu, dziękuję za pomysł, który gości na naszym
stole od dobrych kilku lat. Lekko zmodyfikowana wersja, ale mam nadzieję, ze równie pyszna.
Składniki na 4 porcjeCzas gotowania: 2 , 5 - 3 godzinyCzas pracy: około 20 minutSkładniki:1 skrzydło indycze2
marchewki1
korzeń pietruszkispory kawałek
seleranatka pietruszkigałązka
selerapieprz ziarnisty,
ziele angielskie,
listek laurowysól1 duża
cebula4
pomidory malinowe1 łyżka
masła (opcjonalnie)
olej1,5 łyżki
ryżu1 łyżeczka suszonej
bazyliipieprz mielonyPrzygotowanie:Skrzydło zalewamy zimna
wodą, na tyle aby przykryła ona
mięso. Gotujemy około 3 minut i wylewamy całą
wodę. W razie potrzeby trzeba opłukać lub umyć garnek. Ponownie zalewamy zimna
wodą, na tyle aby przykryła ona
mięso.Obrane i umyte
marchewki,
pietruszkę i
seler wrzucamy w całości do świeżej zimnej
wody. Dodajemy gałązkę
selera, dwie gałązki
natki pietruszki, dwa
listki laurowe i po małej łyżeczce
pieprzu i
ziela angielskiego. Solimy.Zupa powinna delikatnie się gotować (Nie powinna wrzeć. Wiem mamusie maluchów - to dla mnie też wyzwanie).W międzyczasie siekamy
cebulę w kostkę. Na rozgrzaną patelnie wlewamy
olej wrzucamy
masło i posiekaną
cebulę. Solimy. Szklimy na złoty kolor.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i pozbywamy się gniazd nasiennych. Gdy
cebulka się zeszkli i odrobinę przestygnie blendujemy ją wraz z
pomidorami.Aby
mięsko było delikatne, a warzywa i
przyprawy oddały wszystkie swoje aromaty, zupa powinna gotować się niespiesznie. Ja gotuję ją (to znaczy sama się gotuje) około 2,5 do 3 godzin.Na około 40 minut przed końcem gotowania dodajemy
ryż. Powinien on się nie tylko ugotować ale nawet lekko rozgotować.Pod koniec gotowania wlewamy
pomidory z
cebulą i gotujemy jeszcze około 10 minut.Wyjmujemy z zupy warzywa. Część siekamy w drobną kostkę, część blendujemy z chochlą zupy. Całość ponownie wraca do garnka.Dodajemy, świeżo mielony
pieprz,
bazylię i posiekaną
natkę pietruszki.Oprócz pysznych zup, Gosia ma w zanadrzu jeszcze inne talenty. Piękne ciuszki dla mamy i malucha. Serdecznie polecam Handmade by Gosia .