ßßß Cookit - przepis na Zupa pomidorowa Gosi z pomidorami malinowymi

Zupa pomidorowa Gosi z pomidorami malinowymi

nazwa

Wykonanie

Aromatyczna zupa z pomidorów malinowych. Czysty smak lata. Dzięki słodyczy prawdziwych pomidorów nie jest kwaśna. Ja nie doprawiam jej nawet śmietanką. Smaczek tej zupy tkwi także w zeszklonej na masełku cebulce. Gosiu, dziękuję za pomysł, który gości na naszym stole od dobrych kilku lat. Lekko zmodyfikowana wersja, ale mam nadzieję, ze równie pyszna.
Składniki na 4 porcje
Czas gotowania: 2 , 5 - 3 godziny
Czas pracy: około 20 minut
Składniki:
1 skrzydło indycze
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
spory kawałek selera
natka pietruszki
gałązka selera
pieprz ziarnisty, ziele angielskie, listek laurowy
sól
1 duża cebula
4 pomidory malinowe
1 łyżka masła (opcjonalnie)
olej
1,5 łyżki ryżu
1 łyżeczka suszonej bazylii
pieprz mielony
Przygotowanie:
Skrzydło zalewamy zimna wodą, na tyle aby przykryła ona mięso. Gotujemy około 3 minut i wylewamy całą wodę. W razie potrzeby trzeba opłukać lub umyć garnek. Ponownie zalewamy zimna wodą, na tyle aby przykryła ona mięso.
Obrane i umyte marchewki, pietruszkę i seler wrzucamy w całości do świeżej zimnej wody. Dodajemy gałązkę selera, dwie gałązki natki pietruszki, dwa listki laurowe i po małej łyżeczce pieprzu i ziela angielskiego. Solimy.
Zupa powinna delikatnie się gotować (Nie powinna wrzeć. Wiem mamusie maluchów - to dla mnie też wyzwanie).
W międzyczasie siekamy cebulę w kostkę. Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej wrzucamy masło i posiekaną cebulę. Solimy. Szklimy na złoty kolor.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i pozbywamy się gniazd nasiennych. Gdy cebulka się zeszkli i odrobinę przestygnie blendujemy ją wraz z pomidorami.
Aby mięsko było delikatne, a warzywa i przyprawy oddały wszystkie swoje aromaty, zupa powinna gotować się niespiesznie. Ja gotuję ją (to znaczy sama się gotuje) około 2,5 do 3 godzin.
Na około 40 minut przed końcem gotowania dodajemy ryż. Powinien on się nie tylko ugotować ale nawet lekko rozgotować.
Pod koniec gotowania wlewamy pomidory z cebulą i gotujemy jeszcze około 10 minut.
Wyjmujemy z zupy warzywa. Część siekamy w drobną kostkę, część blendujemy z chochlą zupy. Całość ponownie wraca do garnka.
Dodajemy, świeżo mielony pieprz, bazylię i posiekaną natkę pietruszki.
Oprócz pysznych zup, Gosia ma w zanadrzu jeszcze inne talenty. Piękne ciuszki dla mamy i malucha. Serdecznie polecam Handmade by Gosia .
Źródło:http://babkidwie.blogspot.com/2015/07/zupa-pomidorowa-gosi-z-pomidorami.html