Wykonanie
Spacer po lesie i zbieranie
grzybów....jedna z najlepiej laksujących rzeczy.Po takim spacerku i koszyku pełnym
grzybków można przygotować bardzo smaczną zupę
kurkową.Właśnie na taką dziś zapraszam :)
Grzybki prosto z moich rodzinnych stron,zbierane z siostrą :)
Składniki:30 dkg
kurek1
cebula2
marchewki2 litry rosołu drobiowego
mięso z gotowania rosołu ( np,2 udka)3
serki topione ( 3 trójkąty)2 łyżki
masła2 łyżki
mąki pszennej1
liść laurowy2 ziarnka
ziela angielskiegosól i
pieprznatka pietruszki do posypania2 garście ugotowanego
makaronuWykonanie:
Kurki oczyszczamy,płuczemy pod bierzącą
wodą i gotujemy w osolonej wodzie 5-8 min.Po ugotowaniu odcedzamy.Rosół wlewamy do większego garnka,dodajemy
liść laurowy,
ziele angielskie,obraną i pokrojoną w drobną kostkę
marchewkę.Gotujemy do czasu aż
marchewka zmięknie.Na patelni rozgrzewamy
masło,dodajemy obraną i posiekaną w drobną kostkę
cebulę,dusimy na wolnym ogniu,następnie dodajemy odgotowane
kurki,podsmażamy 3-4 min regularnie mieszając,po tym czasie dodajemy
mąkę i podsmażamy wszystko aż
mąka lekko się zarumieni,cały czas dokładnie mieszamy.Całość dodajemy do gotującego się rosołu ( dobrze mieszamy żeby nie zrobiły się grudki).Następnie dodajemy
serki i gotujemy wszystko na wolnym ogniu aż
serki się rozpuszczą.Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Na końcu dodajemy ugotowany
makaron i pokrojone na drobno
mięsko z rosołu,wszystko mieszamy.Przed podaniem posypujemy posiekaną
natką pietruszki.P.S.
Makaron możemy zastąpić
ziemniakami ( dodajemy je obrane i pokrojone w kostkę w tym czasie co
marchewkę)
Inspiracja blog: " Najsmaczniejsze.pl "