ßßß
Cookit - przepis na Risotto z soczewicą i karczochem
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Risotto z soczewicą i karczochem
Składniki
Ryż
Soczewica
Liść laurowy
Ziele angielskie
Karczochy
Cebula
Wino wytrawne
Oliwa z oliwek
Masło
Sól
Pieprz
Bulion warzywny
Cytryna
Wykonanie
Ciekawe połączenie smaków
soczewicy
i
karczocha
z
ryżem
.Kolejna propozycja przygotowania smacznego, kremowego risotto z pysznym
karczochem
i pożywną
soczewicą
. Dodatek
masła
i sera/najlpiej
parmezanu
lub grana padano/ stanowi wykończenie dania nadając mu właściwej ,kremowej konsystencji.
Składniki /2 porcje/:160 g
ryżu
80 g
soczewicy
/zielona/
liść laurowy
kilka ziarenek
ziela angielskiego
2 małe
karczochy
1/2
cebuli
½ szklanki białego,
wytrawnego wina
2 łyżki
oliwy z oliwek
1 łyżeczka
masła
sól
i
pieprz
/do smakuok. 500 ml
bulionu warzywnego
2 łyżki startego
parmezanu
/lub innego,podobnegosera/sok z ½
cytryny
Wykonanie:
-
Soczewicę
ugotować/al dente/ w lekko osolonej wodzie z dodatkiem
listka laurowego
i kilku ziarenek
ziela angielskiego
-
Karczochy
obrać, pokroić w paski i skropić
sokiem z cytryny
.-
Cebulę
posiekać i zeszklić na
oliwie
.-Dodać
karczochy
i mieszając podsmażyć kilka minut.-Wsypać
ryż
,smażyć jeszcze przez chwilę po czym wlać
wino
i gotować do odparowania
alkoholu
.-Dolewając stopniowo gorący
bulion
gotować do miękkości
ryżu
.-Pod koniec gotowania dodać ugotowaną
ciecierzycę
,
masło
i
starty ser
.-Doprawić do smaku
solą
i
pieprzem
.-Starannie wymieszać i przełożyć na talerze.
Źródło:
http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2014/02/risotto-z-soczewica-i-karczochem.html
Przepisy powiązane
/Zamiast bulionu można użyć wody z obgotowanych warzyw./
Risotto z pistacjami
Risotto z karczochami - Risotto con i carciofi
Risotto wiosenne z zielonym groszkiem i miętą
Risotto alla Milanese
Składniki powiązane (0)