ßßß Cookit - przepis na Risotto z soczewicą i karczochem

Risotto z soczewicą i karczochem

nazwa

Wykonanie

Ciekawe połączenie smaków soczewicy i karczocha z ryżem.
Kolejna propozycja przygotowania smacznego, kremowego risotto z pysznym karczochem i pożywną soczewicą. Dodatek masła i sera/najlpiej parmezanu lub grana padano/ stanowi wykończenie dania nadając mu właściwej ,kremowej konsystencji.
Składniki /2 porcje/:
160 g ryżu
80 g soczewicy /zielona/
liść laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 małe karczochy
1/2 cebuli
½ szklanki białego, wytrawnego wina
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka masła
sól i pieprz /do smaku
ok. 500 ml bulionu warzywnego
2 łyżki startego parmezanu /lub innego,podobnegosera/
sok z ½ cytryny
Wykonanie:
-Soczewicę ugotować/al dente/ w lekko osolonej wodzie z dodatkiem listka laurowego i kilku ziarenek ziela angielskiego
-Karczochy obrać, pokroić w paski i skropić sokiem z cytryny.
-Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie.
-Dodać karczochy i mieszając podsmażyć kilka minut.
-Wsypać ryż ,smażyć jeszcze przez chwilę po czym wlać wino i gotować do odparowania alkoholu.
-Dolewając stopniowo gorący bulion gotować do miękkości ryżu.
-Pod koniec gotowania dodać ugotowaną ciecierzycę, masło i starty ser.
-Doprawić do smaku solą i pieprzem.
-Starannie wymieszać i przełożyć na talerze.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2014/02/risotto-z-soczewica-i-karczochem.html