Wykonanie
BUDYNIOWIEC – CIASTO Z
JABŁKAMI I
BUDYNIEMMój dzisiejszy jakże debiutancki wypiek (
biszkopta) przeznaczony jest na urodziny, które jutro obchodzi Mój Jedyny Starszy Brat. Lubię
serię prezentów "coś od siebie", więc postanowiłam, że urodzinowe ciasto będzie takim rodzajem podarunku. Inspiracja tym razem przywieziona od mojej Babci.
Powiem Wam, że miała rację mówiąc " Żadna filozofia". Ciasto jest, jutro przyjadą goście i mam nadzieję, że brat również będzie zadowolony.Ps. Nazwę wymyśliłam sama.Składniki:
BISZKOPT:5
jajek,100g
cukru,120g
mąki,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,POZOSTAŁE WARSTWY:1kg
jabłek,1 łyżka stołowa
cukru,1 opakowanie
galaretki (najlepiej cytrynowa),2 opakowania budyniu
śmietankowego,1 kostka
margaryny do pieczenia,½ kieliszka
rumu lub odrobina
soku z cytryny,1 opakowanie
polewy czekoladowej (gotowej) lub 1 tabliczka
czekolady mlecznej (do starcia na tarce).2 szklanki
mleka,Wykonanie:Na początek trzeba stworzyć podstawę ciasta – czyli
biszkopt – najniższa warstwa. W misce ubijam
jajka powoli dodając
cukier. Po ubiciu
jajek z
cukrem dodaję
mąkę oraz łyżeczkę
proszku do pieczenia. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką i wylewamy na blachę, którą wcześniej wysmarowałam
margaryną i posypałam
bułką tartą. Przez kolejne 20 minut pieczemy
biszkopt w piekarniku nagrzanym do 200st. Kiedy już ładnie wyrośnie – schładzamy go najlepiej na parapecie.W tym czasie trzemy
jabłka na tarce (największe oczka). Wrzucamy je na patelnię i dodajemy łyżkę
cukru. Smażymy około 7-8 minut. Dodajemy do
jabłek galaretkę (proszek) i przez chwilę jeszcze trzymamy na ogniu. To jest nasza kolejna warstwa Budyniowca – zatem usmażone z
galaretką jabłka wylewamy na upieczony wcześniej
biszkopt.Aby zrobić ostatnią warstwę na ciasto musimy przygotować
budyń śmietankowy – podobnie jak przepis na odwrocie jego opakowania, ale chcemy, aby był on bardziej gęsty, więc na jedną paczkę budyniu będzie przypadała tylko jedna szklanka
mleka. Gdy już
budyń jest gotowy i ostudzony dodajemy do niego
margarynę i ucieramy mikserem na puszysty krem. Wylewamy go równomiernie na warstwę
jabłek, która już powinna do tej
pory stężeć. Do budyniu można dodać troszkę
rumu lub wycisnąć niewielką ilość
soku z cytryny.Na zakończenie zdobimy ostatnią warstwę Budyniowca gotową
polewą czekoladową lub posypujemy startą
czekoladą (użyłam
mlecznej).SMACZNEGO!Polecam wstawić gotowe ciasto do lodówki, aby wszystkie smaki się ładnie przegryzły.
Sok z cytryny powoduje, że ciasto nie jest bardzo słodkie.
