Wykonanie
Kolejne ciasto z cyklu tych, które zaskakują prostotą wykonania a są naprawdę smaczne i lubią je wszyscy. :-) Kilka prostych składników, jakieś pół godziny pracy a nie znam osoby, której by nie smakował. Nie dodaję zbyt dużo
cukru, bo kupuję do niego słodkie
jabłka. Choć to sezon na inne
owoce, bardzo lubię jabłeczniki i nawet latem zdarza mi się je piec. Polecam, to jeden z moich ulubionych jabłeczników. :-)
3 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia250g zimnej
margaryny2
jajka1/2 szklanki
cukru + 6 łyżek do budyniu4 i 1/2 szklanki
mleka2 duże budynie, takie na 3/4l
mleka (u mnie
śmietankowe)1,5 kg słodkich
jabłek1. Do miski przekładamy
mąkę, mieszamy ją z
proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekaną
margarynę.
Jajka ubijamy wraz z
cukrem, dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy na gładkie ciasto.2. Blaszkę smarujemy
olejem, wykładamy na nią 2/3 ciasta, resztę wkładamy do zamrażalnika.3.
Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Układamy
rzędami na blaszkę.4. 800ml
mleka zagotowujemy wraz z
cukrem, w pozostałym
mleku rozrabiamy proszek budyniowy, wlewamy do gotującego się
mleka. Gotujemy około 1 minuty.5. Gorącym
budyniem zalewamy
jabłka. Na
budyń ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 50 minut.