ßßß
3 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia250g zimnej margaryny2 jajka1/2 szklanki cukru + 6 łyżek do budyniu4 i 1/2 szklanki mleka2 duże budynie, takie na 3/4l mleka (u mnie śmietankowe)1,5 kg słodkich jabłek1. Do miski przekładamy mąkę, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekaną margarynę. Jajka ubijamy wraz z cukrem, dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy na gładkie ciasto.2. Blaszkę smarujemy olejem, wykładamy na nią 2/3 ciasta, resztę wkładamy do zamrażalnika.3. Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Układamy rzędami na blaszkę.4. 800ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem, w pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy, wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy około 1 minuty.5. Gorącym budyniem zalewamy jabłka. Na budyń ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 50 minut.
