Wykonanie
Tak dobrego i innego niż wszystkie sernika na zimno dawno nie
jadłam. Szczególnie zauroczył mnie
galaretko-mus, zdecydowanie do powtórzenia również w innych ciastach :)Przepis na ciasto znalazłam na fantastycznym blogu Kasi Guzik http://gotowaniecieszy.blox.pl/html, na którym oprócz cudownych przepisów zachwycam się również genialnymi zdjęciami tychże wypieków! Jedyne, co zmienię w tym przepisie następnym razem to spód ciasta - upiekę go z 2/3 składników (i może czymś go lekko nasączę) lub zamienię
biszkopt na spód brownie. Wszystko dlatego, że tak gruby
biszkopt po nocy w lodówce był zbyt twardy w porównaniu do całej reszty ciasta. Nie mniej jednak cały torcik bardzo mi smakuje :)Składniki na
biszkopt (tortownica o średnicy 22 cm):- 3
jajka- 2/3 szkl.
mąki- 2/3 szkl.
cukru pudru- 3 łyżki
kakao- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 2 łyżki
olejuSkładniki na masę
owocową (tortownica o średnicy 18 cm):- 450 g
wiśni (w oryginale 500 g
malin)- 2 łyżki
cukru pudru- 150 ml
wody- 1,5 opakowania
galaretki wiśniowej (w oryginale 1,5 opakowania
galaretki malinowej) ** 1 opakowanie
galaretki = 75gSkładniki na masę
serową:- 500 g
twarogu (użyłam
twarogu tłustego, który przetarłam dwukrotnie przez gęste sito)- 220 g
mascarpone (w oryginale 200g)- 180 g
jogurtu naturalnego (w oryginale 200g)- 120 g
cukru pudru- 4 łyżeczki
żelatyny rozpuszczonej w 100 ml wrzątku

Przygotowanie:
Wiśnie (lub inne wybrane
owoce) zblendować razem z
cukrem.
Galaretkę rozpuścić w wodzie i dodać do owocowej masy. Wymieszać i wlać do tortownicy wyłożonej folią spożywczą (sam spód).Odstawić do wystudzenia, a
potem włożyć do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.Upiec
biszkopt -
jajka ubić mikserem z
cukrem (około 5 minut), a następnie dodać resztę składników i zmiksować do połączenia. Wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód). Piec przez około 15 min w 180 stopniach (do tak zwanego suchego patyczka).
Biszkopt wystudzić w formie.Gdy
biszkopt będzie już wystudzony rozpocząć przygotowanie masy serowej.
Twaróg,
mascarpone i
jogurt zmiksować razem z
cukrem.
Żelatynę rozpuścić w wodzie i pozostawić do przestudzenia. Dodać do niej dwie- trzy łyżki masy serowej, wymieszać i dopiero wtedy wlać całość do reszty masy serowej. Zmiksować. Gdyby pojawiły się grudki taką masę można jeszcze przetrzeć przez gęste sito.Na
biszkopt wylać 1/3 masy serowej, na to na środek ostrożnie wyłożyć
owocowy galaretko-mus i zalać resztą masy serowej. Takie ciasto wstawić do lodówki na całą noc.Kroić ciepłym i suchym nożem. Można ozdabiać
owocami lub startą w wiórki
czekoladą.

SMACZNEGO :)