Wykonanie
Składniki (na formę o średnicy ok. 21 cm):
Biszkopt3
jajka80 g
cukru100 g
mąki1 łyżka
kakao1 płaska łyżeczka
kawy rozpuszczalnej (ja zastąpiłam
kakao)1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
olejuJajka ucieramy z
cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy
olej i miksujemy chwilę.
Mąkę przesiewamy, łączymy z proszkiem,
kakao,
kawą i dodajemy do
jajek. Całość delikatnie mieszamy szpatułką, aż wszystkie składniki się połączą. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 15 minut (lub tzw. suchego patyczka). Wyjmujemy, studzimy, a
potem ponczujemy. Zostawiamy w formie.Poncz125 ml słodkiej
kawyWarstwa malinowa350 g mrożonych
malin2
galaretki malinowe350 ml wrzątku
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i do tej gorącej
wody dodajemy zmrożone
maliny. Uważamy, bo masa bardzo szybko się ścina.
Jejku nie wiedziała że aż tak szybko:) nowa fajna rzecz której nauczyłam sie przy robieniu ciasta :)Nie wkładamy jej absolutnie do lodówki, bo zetnie się natychmiastowo. Tężejącą masę przelewamy na naponczowany
biszkopt. Odstawiamy do zastygnięcia.Masa serowa500 g
twarogu sernikowego200 ml kremówki5 łyżki
cukru pudru (najlepiej spróbować masy i jak będzie za mało słodkie można dodać więcej:)3 płaskie łyżeczki
żelatyny100 ml wrzątkuDodatkowo
kakaoŻelatynę zalewamy wrzątkiem i mieszamy do chwili rozpuszczenia się. Następnie, odstawiamy do przestygnięcia.
Ser miksujemy z
cukrem pudrem. W osobnej miseczce ubijamy mocno schłodzoną kremówkę i dodajemy tak ubitą kremówkę do
sera i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy
żelatynę i miksujemy do chwili połączenia się składników. Masę
serową przekładamy na
maliny, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki aby stężała.Gdy całość zastygnie, oprószamy
kakao.
