Wykonanie
Na 30 urodziny siostry postanowiłam zrobić jej niespodziankę. Skorzystałam z książki siostry Anastazji i upiekłam duży tory
owocowy. Zaskoczyłam tym solenizantkę. Tort był bardzo
owocowy niezbyt słodki, i najważniejsze, wszystkim smakował.

Ciasto I4
jaja1/2 szklanki
cukru kryształu1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie:Ubić pianę z
białek. Dalej ubijać, dodając
cukier, po jednym
żółtku, na koniec
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem, piec ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C.Ciasto II4
jaja4 łyżki
cukru kryształu2 łyżki
mąki pszennej2 płaskie łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWykonanie:Wykonać tak jak ciasto pierwsze.Ciasto III5
białek15 dag
cukru kryształu20 dag
orzechów krojonych1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku dopieczeniaWykonanie:Ubić pianę z
białek. Dalej ubijać dodając
cukier. Gdy jest dobrze ubite, dodać
orzechy zmieszane z
mąką i proszkiem dom pieczenia. Wyłożyć na blaszkę i piec 30-40 minut w 170 st. C.Ciasto IV20 dag
wiórków kokosowych15 dag
cukru kryształu5
białek1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanej4 łyżeczki
soku z cytryny1 łyżeczkaq
proszku do pieczeniaWykonanie:Z
białek ubić pianę, i nie przerywając ubijania dodać
cukier. Gdy
cukier się rozpuści, delikatnie wymieszać z resztą składników, wyłożyć na blaszkę i upiec ok. 20 min. w 180 st. C.Krem:1 litr
mleka2
cukry waniliowe2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej10
żółtek ( pozostałych z ciast)15 łyżek
cukru kryształu2 kostki
masła1 kostka
margaryny1
galaretka wiśniowa1 puszka
brzoskwiń1 puszka
ananasów1 mały słoiczek drylowanych
wiśni w
syropieWykonanie:
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki
wody. Z
owoców odlać
syrop,
brzoskwinie i
ananasy pokroić w drobną kostkę. 1/2 litra
mileka zagotować z
cukrem kryształem i
waniliowym. W pozostałym
mleku roztrzepać
żółtka i
mąkę. Do gotującego się
mleka wlać roztrzepaną masę i ugotować
budyń.Utrzeć
masło z
margaryną i dalej ucierać, dodając przestudzony
budyń. Masę podzielić na 3 części. Do jednej dodać tężejącą
galaretkę wiśniową.Przełożenie
tortu:ciasto jasne1/2 pierwszej części masypokrojone
brzoskwinie:druga połowa masy pierwszejciasto
orzechowe1/2 masy z
galaretkądrylowane
wiśniedruga połowa masy z
galaretkąciasto
kokosowe1/2 trzeciej masypokrojone
ananasydruga połowa trzeciej masyciasto
kakaowepolewa czekoladowaSmacznego!