Wykonanie
Tort Królewski to jeden z moich ulubionych
tortów.
Biszkopty przełożone są kremem na bazie
masła co bardziej podkreśla jego smak. Połowa kremu jest owocowa, a druga czekoladowa. Całość doskonale się komponuje i czyni ten wypiek naprawdę wyjątkowy.
Biszkopt:6 jaj1,5 szklanki
cukru1,5 szklanki
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaZ podanych składników przygotować ciasto, upiec
biszkopt, a po wystudzeniu przekroić go na 3 blaty.Krem:2
masła śmietankowe6
żółtek2 szklanki
cukru pudru1 szklanka
mąki ziemniaczanej3,5 szklanki
mlekaŻółtka utrzeć z
cukrem.
Mąkę rozmieszać ze szklanką zimnego
mleka, a następnie połączyć z
żółtkami. Pozostałe
mleko zagotować z
cukrem. Do gotującego się
mleka dodać
żółtka wymieszane z
mąką i ugotować
budyń i ostudzić. W misce utrzeć
masło i powoli dodawać wystudzony
budyń. Tak przygotowany krem podzielić na 2 części.Dodatki:1 łyżka
kakao5 dag
rodzynek5-10 dag pokrojonych
migdałów10 dag pokrojonych
orzechów włoskich1 tabliczka
czekolady1 puszka
ananasów2
pomarańcze2
banany1 kieliszek
spirytusuDo jednej części kremu dodać:
kakao,
rodzynki,
migdały,
orzechy,
czekoladę pokrojoną w drobną kostkę oraz
spirytus. Tak powstanie ciemny krem.Krem jasny- do drugiej części dodać: pokrojone w kostkę
ananasy,
pomarańcze i
banany.Do tortownicy włożyć pierwszy krążek
biszkopta i pokryć go jasnym kremem. Następnie włożyć drugi blat ciasta i pokryć go kremem ciemnym. Na wierzch ułożyć trzeci krążek
biszkopta. Udekorować według uznania.