Wykonanie
Witam, jakiś czas temu oglądałam jakiś tam program kulinarny i wypaczyłam fajny przepis, który postanowiłam zrobić i podzielić się z
wami.Składniki na krem na 6 porcji:80 g
serka mascaropne2
gruszki ( pokrojone w ćwiartki)200 ml półsłodkiego
wina Celebro2 łyżki
miodu2
goździki1
listek laurowy1 laska
cynamonu1 gwiazdka
anyżu1 gałązka
rozmarynuszczypta
chiliPrzygotowanie kremu:Na głębokiej patelni wlać
wino, dodać
miód,
liść laurowy,
anyż,
cynamon,
rozmaryn i
chili, wszystko zagotować. Po zagotowaniu dodać umyte i obrane ćwiartki
gruszek z usuniętymi gniazdami nasiennymi i gotować na małym ogniu przez 5 min i zdjąć z ognia pozostawiając na pół godzinki, aby wszystko razem się "przegryzło".
Serek mascarpone wymieszać z 2 łyżkami sosu.Składniki na ciasto na 6 porcji:85 g mielonych
migdałów ( mogą być pomieszane z orzeszkami nie
solonymi)70 g
maki razowej80 g
gorzkiej czekolady( rozpuszczonej w kąpieli
wodnej)1 łyżka
miodu2
jajka1 łyżeczka esencji waniliowej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodyPrzygotowanie ciasta:"Suche" składniki połączyć ze sobą do tego dodać 2
żółtka (
białka ubić na sztywno), esencje
waniliową,
miód i przestudzoną
czekoladę. Wszystko razem wymieszać. Masa nie będzie jedwabista, będzie zbita, więc proszę się nie przejmować, że coś nie wyszło. Na sam koniec dodawać po łyżce
białek i mieszać z masą.Ciasto wyłożyć do foremek silikonowych do 3/4 wysokości i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut do suchego patyczka:)Po upieczeniu wyjąć z formy i poczekać, aż ostygnie.Po ostygnięciu przekroić babeczkę w poprzek i środek polać odrobiną gotowego sosu z patelni, następnie nałożyć łyżeczkę
serka mascarpone wymieszanego z sosem i przykryć babeczką.Nałożyć na talerz razem z
gruszką.Babeczki są bardzo syte więc wystarczy jedna babeczka i ćwiartka
gruszki, żeby zaspokoić apetyt.Życzę miłej zabawy i smacznego:)