Wykonanie

Mięciutkie zimowe babeczki. Z
miodem, melasą,
cynamonem i soczystą
suszoną żurawiną. Pieczone w przesłodkich foremkach do mini - babeczek. Z najlepszą
czekoladowo -
miodowo glazurą. Uwaga: uzależniają!Składniki na 16 babeczek:150 g
masła1/4 szklanki jasnego
brązowego cukru3
jajka1/4 szklanki płynnego
miodu1/4 szklanki melasy1,5 szklanki
mąki tortowej1/4 szklanki
mleka1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia150 g
suszonej żurawiny Bakalland (1 opakowanie)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z
sodą oczyszczoną,
proszkiem do pieczenia i
cynamonem, odłożyć.W misie miskera umieścić
masło i
cukier. Utrzeć do otrzymania lekkiej i puszystej masy. Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując dokładnie po każdym dodaniu do połączenia się składników. Dodać
miód i melasę, zmiksować (masa może się wydawać lekko zwarzona, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy).Do zmiksowanej masy wsypać przesiane suche składniki, dokładnie wymieszać szpatułką, dolewając stopniowo
mleko. Ciasto powinno być gładkie a składniki dobrze połączone. Na sam koniec dodać
suszoną żurawinę i wymieszać.Ciasto przelać do foremek na małe babeczki, napełniając je do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 160ºC przez około 25 - 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.Udekorować glazurą.Glazura
miodowo - czekoladowa:1 łyżka
wody3 łyżki
miodu60 g
gorzkiej czekolady, posiekanejW małym garnuszku połączyć
wodę z
miodem, podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną
czekoladę, odstawić na dwie minuty, po tym czasie rozmieszać do połączenia i otrzymania gładkiej glazury.Smacznego :-).



Do babeczek wykorzystałam
suszoną żurawinę Bakalland .Jest soczysta, mięsista, przesmaczna, doskonała do Waszych świątecznych wypieków, lecz nie tylko - to bardzo zdrowa, pełna błonnika przekąska!Polecam ją również do dań wytrawnych i do codziennej porcji
muesli :-).----------------------------------------------/*wpis zawiera lokowanie produktu/