Wykonanie
Dyni pewnie macie dość, bo atakuje Was na każdym kroku?Niestety - zmartwię Was - u mnie pojawią się jeszcze co najmniej 2 przepisy z dodatkiem dyni ;)Dziś - babeczki
czekoladowo-
dyniowe, pyszne, mocno
czekoladowe, miękkie i mokre w środku.

Składniki:szklanka musu z dyni1 tabliczka (100 g)
gorzkiej czekolady2 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru1 łyżeczka
cynamonu2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli2
jajka3/4 szklanki
mleka3 łyżki
miodu3 łyżki
masłaNa samym początku przygotowujemy mus z dyni -
dynię kroimy w paski i wkładamy na około 20-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po tym czasie
dynię wyjmujemy, studzimy i oddzielamy od skóry - tak przygotowaną dokładnie blendujemy.W garnuszku (lub kuchence mikrofalowej) topimy tabliczkę
gorzkiej czekolady z 3 łyżkami
masła.Suche składniki, czyli
mąkę,
cukier,
cynamon,
proszek do pieczenia i szczyptę
soli dokładnie mieszkamy w misce.W drugiej misce miksujemy
mleko z
miodem. Dodajemy roztopioną
gorzką czekoladę z
masłem i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Cały czas miksując dodajemy mus z dyni i powoli, łyżka po łyżce wsypujemy suche składniki.Przelewamy do formy na muffinki i pieczemy około 25-35 minut w temperaturze 190 stopni, do suchego patyczka.Smacznego :)


