Wykonanie
Kolejna do kolekcji...w sensie, że prosiła się, prosiła, aż w końcu ją zrobiłam.Nie wiedziałam tylko z czym by ją tu ukręcić...padło na
pora i
pieczarki. Reszta, czyli
kurczak i dosłownie śladowe ilości
kukurydzy, to tylko opcjonalny dodatek, że się tak wyrażę;)
Tarta wyszła wyśmienita, skorzystałam z przepisu mojej koleżanki blogerki Laury ;)Następnym razem machnę ją z
owocami, bo nie dość, że pyszna, to jeszcze robi się ją w mig - wiem co mówię, w końcu jestem antytalenciem
ciasteczkowym:DPrzygotowanie: 10 minut + 1h w lodówce + 30 minut pieczeniaKoszt: 16 zł ( bez
sera i
kukurydzy)Składniki:1 i 1/4 szklanki
mąki pszennej125 g zimnego
masła3 łyżki lodowatej
wody2 małe łyżeczki płaskie
cukru brązowego( 2 łyżki
cukru w przepisie)szczypta
solifarsz:3 średniej wielkości
porygarść
pieczarek2 małe
piersi z kurczakaodrobina
sera - opcjonalniekilka łyżek
kukurydzy - opcjonalnie ( została mi resztka)
sól różowa,
pieprz czarny,
oliwa Monini, ulubione
przyprawy, szczypta
cynamonu2 łyżki
oleju rzepakowegoPora kroję na piórka,
pieczarki na plasterki.
Mięso siekam na drobno.
Mięso okraszam
przyprawami, w tym
cynamonem ( genialnie oddaje aromat, a przy tym nie dominuje smaków) i spryskuję
oliwą Monini ( ta z atomizerem) - dokładnie mieszam odstawiam na minimum pół godziny do lodówki.Rozgrzewam patelnię - dopiero wówczas wrzucam na nią
mięso, chwilę podsmażam, tyle, żeby złapało kolor ( najważniejsze, by nie przesadzić,
mięso dojdzie w piekarniku). Do
mięsa wrzucam
pora,
solę,
pieprzę, podsmażam do momentu aż
por zmięknie. Odstawiam patelnię, Na drugiej rozgrzewam
olej, wrzucam
pieczarki, smażę na wysokiej temperaturze, doprawiam do smaku.Wszystkie składniki łączę, jednocześnie przekładając do durszlaka, aby pozbyć się ewentualnej
wody.
Ser ucieram na tarce o dużych oczkach - dosłownie odrobinę, po czym łączę z farszem.Najlepiej żeby farsz przestygł.
Masło kroję na mniejsze kawałki,
mąkę przesiewam.Składniki na ciasto szybko wyrabiam (Laura
napiała, by zostawić sobie trochę
mąki z
boku, jakby ciasto się kleiło, nie było jednak takiej potrzeby, dobrze mi się
mąki usypało).Ciasto formuję w kulę, zawijam w folię i odstawiam do lodówki na godzinę.Po tym czasie wyjmuję ciasto, wkładam je do silikonowej formy i rozwałkowuję, lekko podnosząc "boki".Wypełniam tartę farszem, posypuję odrobiną
kukurydzy i
sera.Wkładam do rozgrzanego piekarnika na 30 minut z termoobiegiem na 180 stopni. ( po ok 20 min zaczynam się kręcić i sprawdzać jak tam sytuacja, mam mocny piekarnik, więc na TO też zwróćcie uwagę u siebie).






Miłego weekendu Wam życzę i do zaś;)