ßßß Cookit - przepis na Pieróg calzone

Pieróg calzone

nazwa

Wykonanie

Chorowanie w domu ma swoje dobre strony, oprócz tego, że można się wyspać, odpocząć, poczytać zaległe książki, można jeszcze przygotować na spokojnie coś pysznego. A że mam pomoc w domu w postaci teściowej to już można sobie pozwolić na wszystko. Naszła mnie ochota na pizzę, ale w końcu powstał pieróg calzone. Jadłam go już wiele razy i bardzo mi smakuje taki rodzaj dania. Do środka możemy włożyć co tylko chcemy, będzie zawsze pysznie. Robi się takie pierogi w zasadzie szybko, trzeba tylko dać czas, aby ciasto wyrosło, potem je nafaszerować i upiec. Leki, które dostałam od lekarza pomagają, bo mam więcej siły i już tak mnie nie męczy katar, kaszel i gorączka. W zasadzie to ja bardzo rzadko choruje, a już tak, że ląduje na antybiotyku i mam leżeć w domu, to nie pamiętam kiedy. Ale teraz panują jakieś paskudne choróbska i szaleją nadal wirusy, tak więc uważajcie na siebie a na obiadek zróbcie sobie takiego pierożka.
Zapraszam :-)
Składniki:
ciasto
- 420 g mąki pszennej typ 00
- 25 g świeżych drożdży
- 225 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżki oliwy
dodatki
- podsmażone kawałki filetu z kurczaka (500 g)
- podsmażone plasterki pieczarek (300 g)
- 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
- 4 garście kukurydzy
- 100 g startego żółtego sera
- 4 łyżki ketchupu pikantnego
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i oliwę. W kubeczku rozrabiamy drożdże z cukrem, dodajemy 25 ml ciepłej wody i mieszamy. Do miski wlewamy pozostałą wodę i drożdże. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy dodatki, podsmażamy kawałki filetu z kurczaka, pieczarki kroimy w plasterki i również podsmażamy, paprykę kroimy w kostkę a ser ścieramy na tarce.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części, każdą z nich rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką na owalny placek. Smarujemy placki ketchupem i układamy na jednej stronie dodatki. Następnie składamy ciasto jak pieroga i zamykamy zakładając ciasto do wewnątrz. Dociskamy mocno palcami. Tak przygotowane pierogi układamy na dwóch dużych blaszkach (takich jak z piekarnika) wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30-35 minut. W połowie pieczenia przełożyłam blaszki, aby się równomiernie upiekły i zarumieniły. Gotowe pierogi przekładamy na talerze, możemy podawać z sosami.
Jeżeli nie macie mąki typu 00 to użyjcie zwykłej mąki pszennej.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2016/04/pierog-calzone.html