Wykonanie
Ojj, pojedliśmy, chyba coś innego, co?Wcześniej nie łączyłam
ziemniaków z
bobem, dobrym orzeźwiającym dipem i....odrobiną
szynki szwarcwaldzkiej ( bo przecież by się załamał;p).Delektowałyśmy się z
młodą każdym kęsem, ona łapczywie zajadała frytkę z
ziemniaka słodkiego, ja bawiłam się
bobem...i tak na zmianę...Jak dojrzała
bób, natychmiast krzyczała za nim, tak, że....powiedziałam sobie, że czeka mnie pewnie wesoła pieluszka, ale co tam, przecież to wszystko dobre jest, niech poznaje smaki;)
Bataty polecam tym, którzy wolą "odświeżony" smak frytek, czy tez pieczonych
ziemniaków, ich delikatna
słodycz, aczkolwiek wyczuwalna idealnie komponuje się z dipem na bazie
jogurtu naturalnego,
czosnku i
koperku. Choć
szynkę zrobiłam pod
męża - zwinęłam ot tak w niby
ślimaka, zapiekłam, to fajnie komponowała się z całością.
Sól i
słodycz idą sobie w parze. Polecam, zwłaszcza, że
bataty zawierają polifenole, witaminy z grupy B, A, witaminy E, beta-karoten, potas, fosfor, magnez czy sód...Człowiek uczy się całe życie;)Przygotowanie: około 15 minut + 30 min pieczeniaKoszt: 12 złSkładniki:opakowanie
szynki szwarcwaldzkiej - Lidlopakowanie
bobu - oczywiście tylko część - na dwie osoby1 większy słodki
ziemniaksól morska,
pieprz czarny,
olej kujawski (
pomidor,
czosnek,
bazylia)kilka gałązek
tymiankumały
jogurt naturalnygarść
koperku2 duże ząbki
czosnkusól,
pieprz cytrynowyZaczynam od dipu,
jogurt mieszam z posiekanym
koperkiem, dodaję pokrojony na bardzo cienkie plasterki
czosnek,
sól,
pieprz, mieszam, wkładam do lodówki.
Bób gotuję w osolonej wodzie do miękkości.
Ziemniaka obieram ze skóry, myję, osuszam.Kroję na tzw frytki.Blachę wykładam papierem. Układam na niej
ziemniaki,
solę,
pieprzę, smaruję za pomocą pędzelka
olejem kujawskim (tym aromatyzowanym), wkładam do rozgrzanego piekarnika do 200 st z termoobiegiem na 30 minut. Na jakieś 5 minut przed wyłączeniem na
ziemniaki kładę kilka gałązek
tymianku.Przed samym wyjęciem nakłuwam widelcem czy są dobre.**
Szynkę ułożyłam obok
ziemniaków, piekły się do 10 minut, po czym je wyjęłam,
ziemniaki pozostały.** Pamiętajcie o nie używaniu
soli w nadmiarze,
szynka jest bardzo wyrazista w smaku.









