ßßß Cookit - przepis na pulpety z piersi z kurczaka z ricottą w sosie pomidorowym

pulpety z piersi z kurczaka z ricottą w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Miało być o czymś innym, a jest o pulpetach...tak, że mam zaległe posty, którymi chciałabym się z Wami podzielić, ale to na dniach...tymczasem pokaże moją nowość. Pomysł podsunęła mi koleżanka Asia - pozdrawiam serdecznieeeee ;) - bo tak się zastanawiała co tooo to, ja potem też, ale co będę myśleć, jak mogę zrobić.
Zrobiłam. Nawet nie było przy tym jakoś specjalnie roboty, nie szukałam po necie co jak z czym połączyć, podeszłam do tematu jak do standardowych klopsów. Trochę bałam się połączenie mięsa z ricottą, no bo jak too, ale poszło. Nie jest ona jakoś szczególnie wyczuwalna, nie dominuje smaku, bo sama jest bardzo neutralna, ale dzięki niej, mięso jest bardzo delikatne, smaczne, takie jakieś inne, sama nie wiem, ale bardzo pozytywnie!! Mała też się załapała, nie marudziła, a była po swoim obiedzie, więc chyba dobre;p
Dodatkiem był ryż biały Paraboiled Kupiec. Bez dodatków. Uznałam, że tak będzie najsmaczniej.
Przygotowanie: około 60 minut
Koszt: 20 zł ( koszt mięsa i serka)
Składniki:
2 duże piersi z kurczaka
serek ricotta 250 g - Lidl
pomidory krojone Podravka - kartonik
2 łyżki przecieru pomidorowego Pudliszki
2 cebule szalotki
2 małe dymki - biała część
2 żabki czosnku
1 jajko
mąka pszenna - do obsypania pulpetów - odrobina
olej rzepakowy do smażenia
sól morska, pieprz czarny, bazylia suszona
zioła prowansalskie
przyprawa do kurczaka
bulion warzywny - do 500 ml max
koperek świezy
Mięso myję, siekam na bardzo drobno. Można użyć maszynki do mielenia, ja nie mam akurat...
Mięso wrzucam do miski, dodaję do niego serek, jedną posiekaną cebulę, posiekany czosnek, przyprawy, sól i pieprz. Dorzucam jajko. Całość bardzo dokładnie mieszam.
W małej misce odsypałam sobie trochę mąki pszennej. Dłonią nabieram porcję mięsa, formuję kulkę, obtaczam w mące, nie dużo (!),po 3-4 kulki układam na rozgrzanym oleju.
Smażę z obu stron na złoty kolor, ale dosłownie chwilę. I tak się będą dusić.
Cebulę szalotkę i dymkę siekam na drobno. Rozgrzewam odrobinę tłuszczu w garnku, wrzucam cebulki, podsmażam chwilę. Wlewam do garnka krojone pomidory, doprawiam do smaku bazylią, solą, pieprzem. Następnie układam pulpety, w miarę możliwości nie za ciasno, podlewam całość bulionem, do wysokości mięsa, gotuję na średnim ogniu - u mnie płyta, czyli na 3.
Do gotującego się mięsa dodaję jeszcze przecier. Mieszam.
Pod koniec dorzucam posiekany na drobno koperek.
Źródło:http://olalallola.blogspot.com/2014/05/pulpety-z-piersi-z-kurczaka-z-ricotta-w.html