Wykonanie
Miał być krupnik, ale jest
cannelloni. Czyszczenia lodówki ciąg dalszy.Danie lekkie, vege...coś mi ostatnio posmakowało bez
mięsa...niedrogie, bo wrzucamy do niego w zasadzie to, co posiadamy akurat na stanie.Jedyny myk tkwi w podsmażeniu składników, a
potem wszystko i tak samo się piecze;)Przygotowanie: 30 minutKoszt: około 20 złSkładniki:kilkanaście
pieczarek1
pomidor2 małe
cebulki / czerwona i żółta
mrożona marchew z
groszkiem - ok 2 szklanki3 ząbki
czosnkuoliwa z oliweksól,
pieprzprzyprawy wedle gustu
żółty sermakaron cannellonipapryka czerwonałyżka
mąkinatka pietruszkiPieczarki myję, kroję na drobno, tak samo postępuję z
cebulą i
papryką.
Pomidora parzę we wrzątku, obieram ze skórki, kroję na kostki.Na rozgrzaną
oliwę wrzucam kolejno
cebulę,
czosnek, następnie
paprykę i
pieczarki, a po około 10 minutach dorzucam
marchewkę z
groszkiem wcześniej rozmrożoną i
pomidora, doprawiam pod koniec smażenia
solą,
pieprzem i
vegetą oraz dodaję łyżkę
mąki, żeby masa warzywna się "skleiła".Odstawiam na bok do ostygnięcia.
Makaron wrzucam na osolony wrzątek na około pół minuty, po czym wyjmuję go, nadziewam farszem i układam w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym
margaryną.Resztką farszu przykrywam rurki, posypuję
serem i zapiekam w 200 stopniach jakieś 15 minut.Smacznego;)
...z
sera zrobiła się pyszna skorupka, ponieważ po wyłączeniu piekarnika trzymałam naczynie jeszcze chwilę w tym cieple, aaa, no i nie użyłam przykrywki, bo akurat tak uważałam, oczywiście obowiązkowo posypałam obficie
makaron natką pietruszki...;)))