ßßß Cookit - przepis na cannelloni z pieczarkami, pomidorem, marchewką i groszkiem

cannelloni z pieczarkami, pomidorem, marchewką i groszkiem

nazwa

Wykonanie

Miał być krupnik, ale jest cannelloni. Czyszczenia lodówki ciąg dalszy.
Danie lekkie, vege...coś mi ostatnio posmakowało bez mięsa...niedrogie, bo wrzucamy do niego w zasadzie to, co posiadamy akurat na stanie.
Jedyny myk tkwi w podsmażeniu składników, a potem wszystko i tak samo się piecze;)
Przygotowanie: 30 minut
Koszt: około 20 zł
Składniki:
kilkanaście pieczarek
1 pomidor
2 małe cebulki / czerwona i żółta
mrożona marchew z groszkiem - ok 2 szklanki
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz
przyprawy wedle gustu
żółty ser
makaron cannelloni
papryka czerwona
łyżka mąki
natka pietruszki
Pieczarki myję, kroję na drobno, tak samo postępuję z cebulą i papryką.
Pomidora parzę we wrzątku, obieram ze skórki, kroję na kostki.
Na rozgrzaną oliwę wrzucam kolejno cebulę, czosnek, następnie paprykę i pieczarki, a po około 10 minutach dorzucam marchewkę z groszkiem wcześniej rozmrożoną i pomidora, doprawiam pod koniec smażenia solą, pieprzem i vegetą oraz dodaję łyżkę mąki, żeby masa warzywna się "skleiła".
Odstawiam na bok do ostygnięcia.
Makaron wrzucam na osolony wrzątek na około pół minuty, po czym wyjmuję go, nadziewam farszem i układam w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym margaryną.
Resztką farszu przykrywam rurki, posypuję serem i zapiekam w 200 stopniach jakieś 15 minut.
Smacznego;)
...z sera zrobiła się pyszna skorupka, ponieważ po wyłączeniu piekarnika trzymałam naczynie jeszcze chwilę w tym cieple, aaa, no i nie użyłam przykrywki, bo akurat tak uważałam, oczywiście obowiązkowo posypałam obficie makaron natką pietruszki...;)))
Źródło:http://olalallola.blogspot.com/2012/08/cannelloni-z-pieczarkami-pomidorem.html