Wykonanie
Historia tego przepisu jest ciekawa :) Moja koleżanka Joasia po odwiedzeniu pewnej drogiej restauracji zainspirowała mnie tematem zupy z wykorzystaniem
jabłek.No bo wszyscy teraz rzucili się na
jabłka, gotowanie z użyciem
jabłek zrobiło się modne, nawet patriotyczne...Podeszłam do tematu jak do wyzwania... Pierwsze próby wyszły mizerne, córka prosiła żeby już więcej tych eksperymentów nie robić, bo na jakiś czas będzie miała dość
jabłek... Więc zaczęłam robić jakieś zestawienia smakowe na kartce papieru i... nagle olśnienie! Tak, tak... doznałam olśnienia w tym temacie, ugotowałam zupę i... to był ten smak, którego poszukiwałam!Polecam Wam pyszną i rozgrzewającą zupkę. Można ją jeść na codzień, np z
makaronem kokardki. A dodatek grzanek,
orzechów i
pora z
masełkiem sprawi, że będziemy ją mogli podać na wymagającym przyjęciu :)

składniki:100 g
pora (biała część) pokrojony w talarki40 g
masła500 g
jabłek bez gniazdek, pokrojonych w ćwiartki (jasną skórkę zostawić, czerwoną -obrać)3-5 listków
szałwii6-10 listków
miętytymianek (1-2 gałązki), tylko listki; ew. 1/2 łyżeczki suszonego1 łyżeczka koncentratu
bulionu warzywnego1 łyżeczka
cukru30 g
mąki (ziemniaczanej, ryżowej lub pszennej)600 g
wody1/2 szkl. białego
wytrawnego wina (ok.100g)100 g
śmietany1/2 łyżeczki
soli1/2-1 łyżeczki
pieprzu cytrynowego1-2 łyżki
octu jabłkowego lub
soku z cytrynyszczypta
kardamonuszczypta
imbirudodatki:2-3 łyżki posiekanych
orzechów włoskichzielona część
pora pokrojona w talarki2-3 kromki
chleba tostowego pokrojonego w kostkę na grzankiWykonanie:
Pora zeszklić na
maśle; w Thermomixie 3,5 min / Varoma / obr.1Dodać
jabłka i
zioła i posiekać 6 s. / obr. 4Dodać
bulion warzywny,
cukier,
mąkę i
wodę i gotować 15 min / 95 *C / obr. 2Dodać resztę składników i zmiksować na krem 20-30 s. / obr. 8dodatki:Na suchej patelni uprażyć na rumiano posiekane grubo
orzechy, zdjąć.Na patelnię włożyć łyżkę
masła i zeszklić zieloną część
pora, zdjąć.Na reszcie
masła pozostałego na patelni przyrumienić grzanki.

Na miseczki lub talerze nalać gęstą zupę. Do każdej porcji dodać po łyżeczce zeszklonego zielonego
pora, posypać kilkoma grzankami i uprażonymi
orzechami.Pyszna rozgrzewająca zupa. Doskonała na jesienne dni.Smacznego!