ßßß Cookit - przepis na Tajska zupa krewetkowa

Tajska zupa krewetkowa

nazwa

Wykonanie

Zazwyczaj, gdy gotowałam zupę tajską dodawałam do niej piersi z kurczaka. Tym razem postanowiłam, że bazą zupy będą krewetki koktajlowe. Do jej przygotowania tej pikantno-słodkiej zupy potrzebne będą:
Składniki:
250 g krewetek koktajlowych
około 6 szklanek wody
2 czerwona cebula
1 nieduża żółta papryka
2 pory sałatkowe
szklanka marchewek typu baby
szczypiorek
oliwa aromatyzowana czosnkiem i papryką chili
6 łyżek sosu rybnego
2 łyżki sosu sojowego
po płaskiej łyżeczce pieprzu cytrynowego, kurkumy, mielonego imbiru, granulowanego czosnku, czerwonej słodkiej papryki
szczypta pieprzu cayennne
2 łyżki soku z cytryny
400 ml mleczka kokosowego
makaron sojowy
Przygotowanie:
Krewetki zalewamy wodą i gotujemy. Gdy pojawią się szumowiny, zdejmujemy je. Następnie dodajemy szklankę marchewek typu baby i gotujemy wszystko przez około 15 minut
Czerwoną cebulę kroimy w pół-piórka, Paprykę kroimy na pół, a następnie na plasterki. Pora kroimy w plastry.
Wszystkie warzywa podsmażamy aż do zarumienienia na łyżce oliwy - ja użyłam aromatyzowanej czosnkiem i papryką chili co dało im lekko pikantny smak. Następnie dodajemy warzywa do wywaru z krewetkami.
Do zupy dodajemy sos rybny, sos sojowy i wszystkie przyprawy. Na koniec otwieramy puszkę mleka kokosowego. Pamiętajmy aby przed dodaniem go do zupy najpierw wymieszać mleczko łyżką w puszce.
Jeśli zupa wydaje nam się być za mało słona - można dodać odrobinę soli.
Zupę podajemy z makaronem sojowym i posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego ! :)
Źródło:http://thetastetherapy.blogspot.com/2015/07/tajska-zupa-krewetkowa.html