Wykonanie
Zazwyczaj, gdy gotowałam zupę tajską dodawałam do niej
piersi z kurczaka. Tym razem postanowiłam, że bazą zupy będą
krewetki koktajlowe. Do jej przygotowania tej pikantno-słodkiej zupy potrzebne będą:Składniki:250 g
krewetek koktajlowychokoło 6 szklanek
wody2
czerwona cebula1 nieduża
żółta papryka2
pory sałatkoweszklanka
marchewek typu baby
szczypiorekoliwa aromatyzowana
czosnkiem i
papryką chili6 łyżek
sosu rybnego2 łyżki
sosu sojowegopo płaskiej łyżeczce
pieprzu cytrynowego,
kurkumy, mielonego
imbiru, granulowanego
czosnku, czerwonej
słodkiej paprykiszczypta
pieprzu cayennne2 łyżki
soku z cytryny400 ml
mleczka kokosowegomakaron sojowyPrzygotowanie:
Krewetki zalewamy
wodą i gotujemy. Gdy pojawią się szumowiny, zdejmujemy je. Następnie dodajemy szklankę
marchewek typu baby i gotujemy wszystko przez około 15 minut
Czerwoną cebulę kroimy w pół-piórka,
Paprykę kroimy na pół, a następnie na plasterki.
Pora kroimy w plastry.

Wszystkie warzywa podsmażamy aż do zarumienienia na łyżce
oliwy - ja użyłam aromatyzowanej
czosnkiem i
papryką chili co dało im lekko pikantny smak. Następnie dodajemy warzywa do
wywaru z
krewetkami.

Do zupy dodajemy
sos rybny,
sos sojowy i wszystkie
przyprawy. Na koniec otwieramy puszkę
mleka kokosowego. Pamiętajmy aby przed dodaniem go do zupy najpierw wymieszać mleczko łyżką w puszce.

Jeśli zupa wydaje nam się być za mało słona - można dodać odrobinę
soli.Zupę podajemy z
makaronem sojowym i posypujemy
szczypiorkiem.Smacznego ! :)

