ßßß Cookit - przepis na tajska zupa z krewetkami

tajska zupa z krewetkami

nazwa

Wykonanie

Lubię eksperymentować w kuchni. Łączę różne smaki, poszukuję kolorów. Ci, którzy zaglądają tu częściej pewnie zauważyli, że lubię potrawy pikantne i wyraziste w smaku. Marzę o odległych podróżach. Widzę siebie na indyjskim targowisku wśród niezmierzonej ilości przypraw albo na straganach z azjatyckimi przysmakami. Oszalałabym od zapachów, smaków, kolorów i dziesięć kilo cięższa. I nie chodzi mi tylko o wagę. Moje walizki byłyby pełne tamtejszych produktów. Na szczęście u nas też można już zaopatrzyć się w wiele egzotycznych składników.
Pikantna pasta curry, mleczko kokosowe i krewetki pozwalają wyczarować pyszną tajską zupę. W chłodne dni, takie danie przyjemnie rozgrzewa i nadaje rumieńców. Gdy człowiekowi ciepło, od razu jest szczęśliwszy.
Składniki:
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli z pestkami
pół papryki (u mnie pomarańczowa)
bulion warzywny
2 łyżki żółtej pasty curry
puszka mleka kokosowego
15 krewetek tygrysich
oliwa z oliwek
świeża kolendra
sos rybny
pieprz cytrynowy
Na kropli oliwy podsmażam cebulę i czosnek, pokrojone w kosteczkę. Gdy cebula się zeszkli dodaję posiekane papryki oraz pastę curry. Daję im chwilę aby wydobyć smak i zalewam bulionem. Ja zawsze mam w zamrażarce małe pudełka ze zrobionym wcześniej wywarem. Bardzo ułatwia to gotowanie. Wystarczy raz ugotować rosół i cały jego smak zamknąć w pudełkach. Mam wtedy pod ręką gotowy bulion. Gotuję około pół godziny. Całość miksuję blenderem na gładką masę. Dolewam mleczko kokosowe. Gotuję kolejne pół godziny. Doprawiam sosem rybnym i pieprzem cytrynowym. Na woku rozgrzewam oliwę i podsmażam krewetki. Gdy są gotowe wrzucam do zupy na dosłownie pięć minut. Dekoruję posiekaną kolendrą.
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2013/01/tajska-zupa-z-krewetkami.html