ßßß Cookit - przepis na Ciaperkapusta, krążki cukinii w sezamie i groszek w strąkach

Ciaperkapusta, krążki cukinii w sezamie i groszek w strąkach

nazwa

Wykonanie

Witam Wszystkich
Lato trwa w najlepsze pomimo, że dzisiaj trochę deszczowo to jednak nadal duszno i ciepło. Warzywa stają się najlepszą opcją na obiad, dlatego też dzisiaj wykorzystując między innymi kapustę, cukinię zapraszam na letni obiad w sam raz na niedzielę i nie tylko. W groszek prosto z ogrodu zostałem uposażony podczas wizyty na wsi.
Składniki na danie dla 4 osób
Ciaperkapusta:
8 średniej wielkości młodych ziemniaków
główka młodej kapusty
łyżka masła
cebula
pęczek koperku
Krążki cukinii w sezamie:
młoda cukinia
jajko
sezam
Groszek w strąkach:
2 garście młodego grochu w strąkach
cukier
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, w drugim garnku poszatkowaną kapustę. Natomiast garnuszku w wodzie z dodatkiem cukru gotujemy groch w strąkach.
Drobno posiekany czosnek podsmażamy na oliwie.
Do czosnku dodajemy ugotowane strąki grochu i przez chwilę podsmażamy.
Cukinię obieramy i kroimy w krążki, następnie przygotowujemy salaterkę z roztrzepanym jajkiem i drugą z sezamem. Krążki obtaczamy w jajku, po czym sezamie.
Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym, ja używam od dłuższego czasu kujawskiego i jestem zadowolony.
Ugotowane ziemniaki i kapustę umieszczamy w jednym garnku,
po czym dodajemy posiekany koperek.
Następnie podsmażamy na maśle posiekaną cebulę.
Usmażoną cebulę dodajemy do ziemniaków i kapusty. Całość mieszamy i zagniatamy przy pomocy ugniatacza do ziemniaków.
Na koniec życzę smacznego i zachęcam do skorzystania z innych przepisów.
Źródło:http://carrotandkitchen.blogspot.com/2015/08/ciaperkapusta-krazki-cukinii-w-sezamie.html