Witam WszystkichLato trwa w najlepsze pomimo, że dzisiaj trochę deszczowo to jednak nadal duszno i ciepło. Warzywa stają się najlepszą opcją na obiad, dlatego też dzisiaj wykorzystując między innymi kapustę, cukinię zapraszam na letni obiad w sam raz na niedzielę i nie tylko. W groszek prosto z ogrodu zostałem uposażony podczas wizyty na wsi.Składniki na danie dla 4 osóbCiaperkapusta:8 średniej wielkości młodychziemniakówgłówka młodej kapustyłyżka masłacebulapęczek koperkuKrążki cukinii w sezamie:młodacukiniajajkosezamGroszek w strąkach:2 garście młodego grochu w strąkachcukier2 ząbki czosnkułyżka oliwyObrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, w drugim garnku poszatkowaną kapustę. Natomiast garnuszku w wodzie z dodatkiem cukru gotujemy groch w strąkach.Drobno posiekany czosnek podsmażamy na oliwie.Do czosnku dodajemy ugotowane strąki grochu i przez chwilę podsmażamy.Cukinię obieramy i kroimy w krążki, następnie przygotowujemy salaterkę z roztrzepanym jajkiem i drugą z sezamem. Krążki obtaczamy w jajku, po czym sezamie.Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym, ja używam od dłuższego czasu kujawskiego i jestem zadowolony.Ugotowane ziemniaki i kapustę umieszczamy w jednym garnku,po czym dodajemy posiekany koperek.Następnie podsmażamy na maśle posiekaną cebulę.Usmażoną cebulę dodajemy do ziemniaków i kapusty. Całość mieszamy i zagniatamy przy pomocy ugniatacza do ziemniaków.Na koniec życzę smacznego i zachęcam do skorzystania z innych przepisów.