Wykonanie
Witajcie Moi
DrodzyOstatnio co raz częściej nachodziła mnie ochota kluski, dlatego postanowiłem wreszcie się zabrać do ich zrobienia, a skoro kluski to nie wyobrażam sobie ich bez
czerwonej kapusty.
Czerwona kapusta dla mnie jest nieodłączną częścią obiadu w którego w skład wchodzą kluski. Ostatnio jednak zostałem poproszony o wypróbowanie Papirusa z
serii Pomysł na...
marki Winiary, w ten o to sposób powstała koncepcja tego obiadu.Potrzebne Nam będą:

Kluski:0,5kg
ziemniaków1
jajko100g
mąki ziemniaczanejsólCzerwona kapusta:główka
czerwonej kapustysmalec2
cebulecytrynaocet winnypieprzPierś z kurczaka:2
piersi z kurczakaPapirus - Pomysł na...
WiniaryNa początku szatkujemy
kapustę i gotujemy w osolonej wodzie, gotujemy także obrane
ziemniaki.

Ugotowane
ziemniaki dokładnie ugniatamy, dodajemy do nich
jajko i
mąkę ziemniaczaną i ugniatamy do uzyskania jednolitej masy,po czym formujemy kluski.

Poszatkowaną
cebulę podsmażamy na odrobinie
smalcu i dodajemydo ugotowanej
kapusty, następnie dojemy sok z połówki
cytryny i 2 łyżki
octu winnego i doprawiamy jeszcze
pieprzem. Piersi z
kurczaka rozbijamy i umieszczamy w papirusie po czym smażymypo 5 minuty na każdej stronie.

Na koniec smażymy drugą poszatkowaną
cebulę na
smalcu i oblewamy nim kluski.

Moim zdaniem Papirus to może i ułatwienie przygotowania piersi z
kurczaka, ale uważam, że można go zastąpić i to o wiele lepszą marynatą przygotowaną samodzielnie. W opakowaniu znajdziemy4 papirusy, tak więc wystarcza na 4
piersi z kurczaka.

Na opakowaniu znajduje się informacja, iż jest przeznaczonydo smażenia bez dodatku tłuszczu, i co z pewnością jest plusem, jednak tłuszczu nie unikniemy, bo jest składnikiem samego Papirusa. Nadaje
piersi z kurczaka przyjemny
ziołowy smak, dlatego ta opcja zadowoli mniej wymagającyh albo tych, którzy nie dysponują wielkim zapasem czasu.

Produkt jest dobrym rozwiązaniem, dla osób z ograniczonych czasem,jednak jeśli macie go choć trochę więcej to zachęcamdo przygotowania własnej marynaty, bo jej smak i zapach,będzie zdecydowanie lepszy.