ßßß Cookit - przepis na Kluski:

Kluski:

nazwa

Wykonanie

Witajcie Moi Drodzy
Ostatnio co raz częściej nachodziła mnie ochota kluski, dlatego postanowiłem wreszcie się zabrać do ich zrobienia, a skoro kluski to nie wyobrażam sobie ich bez czerwonej kapusty. Czerwona kapusta dla mnie jest nieodłączną częścią obiadu w którego w skład wchodzą kluski. Ostatnio jednak zostałem poproszony o wypróbowanie Papirusa z serii Pomysł na... marki Winiary, w ten o to sposób powstała koncepcja tego obiadu.
Potrzebne Nam będą:
Kluski:
0,5kg ziemniaków
1 jajko
100g mąki ziemniaczanej
sól
Czerwona kapusta:
główka czerwonej kapusty
smalec
2 cebule
cytryna
ocet winny
pieprz
Pierś z kurczaka:
2 piersi z kurczaka
Papirus - Pomysł na... Winiary
Na początku szatkujemy kapustę i gotujemy w osolonej wodzie, gotujemy także obrane ziemniaki.
Ugotowane ziemniaki dokładnie ugniatamy, dodajemy do nich jajko i mąkę ziemniaczaną i ugniatamy do uzyskania jednolitej masy,
po czym formujemy kluski.
Poszatkowaną cebulę podsmażamy na odrobinie smalcu i dodajemy
do ugotowanej kapusty, następnie dojemy sok z połówki cytryny i 2 łyżki octu winnego i doprawiamy jeszcze pieprzem. Piersi z kurczaka rozbijamy i umieszczamy w papirusie po czym smażymy
po 5 minuty na każdej stronie.
Na koniec smażymy drugą poszatkowaną cebulę na smalcu i oblewamy nim kluski.
Moim zdaniem Papirus to może i ułatwienie przygotowania piersi z kurczaka, ale uważam, że można go zastąpić i to o wiele lepszą marynatą przygotowaną samodzielnie. W opakowaniu znajdziemy
4 papirusy, tak więc wystarcza na 4 piersi z kurczaka.
Na opakowaniu znajduje się informacja, iż jest przeznaczony
do smażenia bez dodatku tłuszczu, i co z pewnością jest plusem, jednak tłuszczu nie unikniemy, bo jest składnikiem samego Papirusa. Nadaje piersi z kurczaka przyjemny ziołowy smak, dlatego ta opcja zadowoli mniej wymagającyh albo tych, którzy nie dysponują wielkim zapasem czasu.
Produkt jest dobrym rozwiązaniem, dla osób z ograniczonych czasem,
jednak jeśli macie go choć trochę więcej to zachęcam
do przygotowania własnej marynaty, bo jej smak i zapach,
będzie zdecydowanie lepszy.
Źródło:http://carrotandkitchen.blogspot.com/2015/01/kluski-czerwona-kapusta-piers-z.html