Wykonanie

Przepis ten umieszczam na blogu specjalnie dla Adama Ł. Kopytka są świetnym sposobem na wykorzystanie
ziemniaków, które zostały nam z poprzedniego obiadu, a przy tym zrobienie ich jest szybkie i proste. Są idealne nie tylko do gulaszu lub innych
sosów, ale i polane
cebulką zeszkloną na
smalcu i posypane
koperkiem. Ciastu na kopytka nie służy długie oczekiwanie na gotowanie, więc najlepiej przygotować go tuż przed gotowaniem.Składniki:½ kg
ziemniaków½ szklanki
mąki pszennej¼ szklanki
mąki ziemniaczanej1
jajkosólpieprzDodatkowo:1
cebulasmalec½ pęczka
koperkuWykonanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić obrać i przecisnąć przez praskę.Do zimnych
ziemniaków dodać pozostałe składniki, doprawić
solą i
pieprzem a następnie zagnieść szybko na stolnicy posypanej
mąką na gładkie ciasto. Ciasto wyrabiać tylko do momentu aż wszystkie składniki się połączą.Ciasto podzielić na mniejsze porcje, uformować wałeczki a następnie podzielić je na mniejsze kawałki.Gotować w osolonej wodzie przez ok. 3 – 5 min od momentu ich wypłynięcia. Ugotowane kopytka wyciągać łyżką cedzakową.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i smażyć na
smalcu doprawionym
solą i
pieprzem, aż zmięknie.
Koperek posiekać.Kopytka polać
cebulą ze
smalcem i posypać
koperkiem.



