ßßß Cookit - przepis na Kopytka

Kopytka

nazwa

Wykonanie

Przepis ten umieszczam na blogu specjalnie dla Adama Ł. Kopytka są świetnym sposobem na wykorzystanie ziemniaków, które zostały nam z poprzedniego obiadu, a przy tym zrobienie ich jest szybkie i proste. Są idealne nie tylko do gulaszu lub innych sosów, ale i polane cebulką zeszkloną na smalcu i posypane koperkiem. Ciastu na kopytka nie służy długie oczekiwanie na gotowanie, więc najlepiej przygotować go tuż przed gotowaniem.
Składniki:
½ kg ziemniaków
½ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól
pieprz
Dodatkowo:
1 cebula
smalec
½ pęczka koperku
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić obrać i przecisnąć przez praskę.
Do zimnych ziemniaków dodać pozostałe składniki, doprawić solą i pieprzem a następnie zagnieść szybko na stolnicy posypanej mąką na gładkie ciasto. Ciasto wyrabiać tylko do momentu aż wszystkie składniki się połączą.
Ciasto podzielić na mniejsze porcje, uformować wałeczki a następnie podzielić je na mniejsze kawałki.
Gotować w osolonej wodzie przez ok. 3 – 5 min od momentu ich wypłynięcia. Ugotowane kopytka wyciągać łyżką cedzakową.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i smażyć na smalcu doprawionym solą i pieprzem, aż zmięknie.
Koperek posiekać.
Kopytka polać cebulą ze smalcem i posypać koperkiem.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2013/03/kopytka.html