ßßß Cookit - przepis na NYLONOWE PYZY

NYLONOWE PYZY

nazwa

Wykonanie

Miałam spędzić dzień w szkole, ale rozchorowali się wykładowcy i wróciłam do domu. Czas wolny postanowiłam wykorzystać na małe buszowanie w kuchni, czego wynikiem są te oto nylonowe pyzy czyli kluski śląskie. Jadłam je pierwszy raz i na pewno nie ostatni, a w czasie pałaszowania oddałam się podziwianiu skoków narciarskich ;-) Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
800 g ugotowanych ziemniaków
300 g mąki ziemniaczanej
1 jajo
szczypta soli
Do okraszenia:
2 duże cebule
2 łyżki smalcu
Ziemniaki przecieramy lub mielimy, dosypujemy mąkę oraz sól, wybijamy jajko i zagniatamy. Gdy masa zrobi się jednolita odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kuleczki o średnicy 2-3 cm i w każdej palcem formujemy dołek. Mi najładniejsze dołeczki wychodziły spod palca serdecznego ;-)
Tak przygotowane kluski wrzucamy do osolonej gotującej się wody i gotujemy przez 2-3 minuty od czasu wypłynięcia klusek. Pamiętajcie o zamieszaniu ich łyżką aby nie przykleiły się do dna garnka ;-)
Pozdajemy polane skwarkami lub sosem myśliwskim. Ja użyłam do okraszenia cebulki zrumienionej na smalcu.
SMACZNEGO :-)
Źródło:http://peggiwkuchni.blogspot.com/2013/02/nylonowe-pyzy.html