Wykonanie
Tym razem zrobiłyśmy kluski śląskie, czyli najprostszy przepis pod słońcem :)Co będzie potrzebne:1 kg
ziemniakówmąka ziemniaczana1
jajkosólPrzygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy aż do miękkości w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i dokładnie ubijamy na gładko, aby nie było żadnych gródek (można również zmielić w maszynce). Ostudzone
ziemniaki wrzucamy do miski lub garnka i wygładzamy ich powierzchnię, a
potem dzielimy na 4 równe części. Jedną z tych części wyjmujemy i puste miejsce wypełniamy
mąką ziemniaczaną. Ponownie wrzucamy odłożone
ziemniaki i wbijamy
jajko. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto, z którego formujemy kuleczki, a w środku robimy dziurkę.Kluseczki wrzucamy do lekko osolonej
wody i delikatnie mieszamy łyżką cedzakową, aby nie przyczepiły się do dna. Gotujemy przez ok 2 minuty od wypłynięcia na wierzch i gotowe :)Podajemy z różnymi sosami, gulaszem albo podsmażoną
cebulką.
Smacznego :))