Wykonanie
źródło : tumblrJak już mówiłam w jednym
poście chcę urozmaicać bloga w różnego rodzaju, porady, recenzje, itp., oczywiście na tematy dotyczące bloga czyli słodkości. Ostatnio siedząc w kuchni i na biegu pisząc listę zakupów przegapiłam jeden dość ważny składnik, którego tak prosto zastąpić się nie da. Wtedy przyszedł mi pomysł na ten post. Co mamy zrobić jak czegoś ważnego a nawet mniej ważnego nam zabraknie?! Może jest jakiś sposób, żeby jeszcze jakoś uratować naszą
słodycz i użyć czegoś innego?!W tym wpisie przedstawię wam podstawowe składniki, których czasem możemy nie
mieć lub po prostu może nam ich zabraknąć i to czym możemy je łatwo i prosto zastąpić.Składniki:-
Proszek do pieczenia - powoduje, że nasze ciasto robi się pulchne, bardziej wyrasta przez co wydaje się o wiele większe
soda oczyszczona,mała ilość
drożdży,
amoniak,ubite
białka jaj ( tak jak na
biszkopt), bez
proszku do pieczenia wyjdzie nam ciasto typu brownie lub klasyczny zakalec, zawsze jednak możemy na szybko znaleźć przepis, który nie potrzebuje akurat proszku.-
Masło - jest to składnik, które powoduje kremową konsystencję ciasta, niby podstawowy ale może nam zabraknąćróżne
oleje,
oliwa,
margaryna,
majonez* ewentualnie
masło orzechowe lub zmiksowane
awokado,-
Mąka ziemniaczana - służy nam szczególnie do zagęszczenia ciasta
budyń,
kakao (tylko do ciemnych ciast),
mąka pszenna (podstawa),
mąka kukurydziana,
skrobia ryżowa,-
Jaja - to chyba podstawowy składnik każdego ciasta, i każdej lodówki, odpowiada za scalenie ciasta, klejenie się.
mleko ( tylko w celu uzyskania płynniejszego ciasta ),koloryt -
żółty barwnik spożywczy,-
Mąka pszenna - myślę, że to składnik taki sam jak
jajko czyli podstawa każdego wyposażenia kuchni i ciasta, ale czasem może się skończyć i okazuje się nie ma drugiego opakowania i co wtedy?!zmielone
migdały,
orzechy,
mąka kukurydziana,-
Cukier biały - jeśli nie mamy
cukru białego (zwykły) zawsze możemy zastąpić go brązowym, ewentualniesłodziki,różnego rodzaju
syropy,
miód,ogólnie wszystko co słodkie i się nada.-
Kakaobudyń czekoladowy,
przyprawa korzenna (tylko jeśli
kakao jest dodatkiem),
kakao (typu Nesquick, itp.),starta
czekolada,
źródło: tumblrMyślę, że wpis wszystkim bardzo się przyda w kuchennym kryzysie gdy ciasto już czeka na piekarnik, a czegoś nam brakuje. Już nie raz mi się to zdarzało i naprawdę da się czymś zastąpić dany składniki, także nie wpadajmy w panikę tylko działajmy dalej. Zawsze możemy kombinować i wymyślać coś swojego.