ßßß Cookit - przepis na Co zrobić gdy zabraknie nam składnika i czym go zastąpić?

Co zrobić gdy zabraknie nam składnika i czym go zastąpić?

nazwa

Wykonanie

źródło : tumblr
Jak już mówiłam w jednym poście chcę urozmaicać bloga w różnego rodzaju, porady, recenzje, itp., oczywiście na tematy dotyczące bloga czyli słodkości. Ostatnio siedząc w kuchni i na biegu pisząc listę zakupów przegapiłam jeden dość ważny składnik, którego tak prosto zastąpić się nie da. Wtedy przyszedł mi pomysł na ten post. Co mamy zrobić jak czegoś ważnego a nawet mniej ważnego nam zabraknie?! Może jest jakiś sposób, żeby jeszcze jakoś uratować naszą słodycz i użyć czegoś innego?!
W tym wpisie przedstawię wam podstawowe składniki, których czasem możemy nie mieć lub po prostu może nam ich zabraknąć i to czym możemy je łatwo i prosto zastąpić.
Składniki:
- Proszek do pieczenia - powoduje, że nasze ciasto robi się pulchne, bardziej wyrasta przez co wydaje się o wiele większe
soda oczyszczona,
mała ilość drożdży,
amoniak,
ubite białka jaj ( tak jak na biszkopt), bez proszku do pieczenia wyjdzie nam ciasto typu brownie lub klasyczny zakalec, zawsze jednak możemy na szybko znaleźć przepis, który nie potrzebuje akurat proszku.
- Masło - jest to składnik, które powoduje kremową konsystencję ciasta, niby podstawowy ale może nam zabraknąć
różne oleje,
oliwa,
margaryna,
majonez
* ewentualnie masło orzechowe lub zmiksowane awokado,
- Mąka ziemniaczana - służy nam szczególnie do zagęszczenia ciasta
budyń,
kakao (tylko do ciemnych ciast),
mąka pszenna (podstawa),
mąka kukurydziana,
skrobia ryżowa,
- Jaja - to chyba podstawowy składnik każdego ciasta, i każdej lodówki, odpowiada za scalenie ciasta, klejenie się.
mleko ( tylko w celu uzyskania płynniejszego ciasta ),
koloryt - żółty barwnik spożywczy,
- Mąka pszenna - myślę, że to składnik taki sam jak jajko czyli podstawa każdego wyposażenia kuchni i ciasta, ale czasem może się skończyć i okazuje się nie ma drugiego opakowania i co wtedy?!
zmielone migdały, orzechy,
mąka kukurydziana,
- Cukier biały - jeśli nie mamy cukru białego (zwykły) zawsze możemy zastąpić go brązowym, ewentualnie
słodziki,
różnego rodzaju syropy,
miód,
ogólnie wszystko co słodkie i się nada.
- Kakao
budyń czekoladowy,
przyprawa korzenna (tylko jeśli kakao jest dodatkiem),
kakao (typu Nesquick, itp.),
starta czekolada,
źródło: tumblr
Myślę, że wpis wszystkim bardzo się przyda w kuchennym kryzysie gdy ciasto już czeka na piekarnik, a czegoś nam brakuje. Już nie raz mi się to zdarzało i naprawdę da się czymś zastąpić dany składniki, także nie wpadajmy w panikę tylko działajmy dalej. Zawsze możemy kombinować i wymyślać coś swojego.
Źródło:http://slodkakuchareczka.blogspot.com/2015/04/co-zrobic-gdy-zabraknie-nam-skadnika-i.html