ßßß Cookit - przepis na Flaki

Flaki

nazwa

Wykonanie

Flaki to bardzo pyszna i aromatyczna zupa rozgrzewająca,pożywna i sycąca.
Podajemy z bułkami lub chlebem .
Polecam
Składniki:
- 4 litry wody
-1 kg flaków wieprzowych
- 1/2 kg -1 kg kości wieprzowych
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
-1/2 selery
- (2 -3 )ząbki czosnku
-3 ziarnka angielskiego ziela
-(2-3) liście laurowe
-1 łyżka majeranku
-1 łyżeczka muszkatołowej gałki
- sól
-pieprz
-magii w płynie
-2 łyżki maki
Przygotowanie :
Do garnka wlać 4 litry wody ,włożyć umyte kości wieprzowe , ziele angielskie ,liście laurowe ,zagotować i odszumować( starte warzywa dodajemy ,gdy kości będą już na pół ugotowane i gotujemy wywar .Flaki dobrze wypłukać, włożyć do garnka z wodą i gotować do miękkości (flaki obgotowuję dwukrotnie) następnie odlewamy wodę z flaków i ostudzone kroimy w paski ,kości obieramy na drobne kawałki .Pokrojone flaki i obrane mięso kładziemy do wywaru ,gotujemy jeszcze przez chwilę. Robimy zaklepkę ( 2 łyżki mąki na 1 szklankę wody ) zaciągamy zupę i doprawiamy przyprawami ,magi ,gałką muszkatołową, pieprzem dodajemy majeranek .
Smacznego !!!
Źródło:http://ugotujtosieuda.blogspot.com/2014/10/flaki.html