ßßß

Składniki:- 4 litry wody-1 kg flaków wieprzowych- 1/2 kg -1 kg kości wieprzowych- 1 duża marchewka- 1 pietruszka-1/2 selery- (2 -3 )ząbki czosnku-3 ziarnka angielskiego ziela-(2-3) liście laurowe-1 łyżka majeranku-1 łyżeczka muszkatołowej gałki- sól-pieprz-magii w płynie-2 łyżki makiPrzygotowanie :Do garnka wlać 4 litry wody ,włożyć umyte kości wieprzowe , ziele angielskie ,liście laurowe ,zagotować i odszumować( starte warzywa dodajemy ,gdy kości będą już na pół ugotowane i gotujemy wywar .Flaki dobrze wypłukać, włożyć do garnka z wodą i gotować do miękkości (flaki obgotowuję dwukrotnie) następnie odlewamy wodę z flaków i ostudzone kroimy w paski ,kości obieramy na drobne kawałki .Pokrojone flaki i obrane mięso kładziemy do wywaru ,gotujemy jeszcze przez chwilę. Robimy zaklepkę ( 2 łyżki mąki na 1 szklankę wody ) zaciągamy zupę i doprawiamy przyprawami ,magi ,gałką muszkatołową, pieprzem dodajemy majeranek .Smacznego !!!