Wykonanie
Przepyszne ciasto o
cytrynowym smaku,przepis łatwy i sprawdzony........Polecam ....
Składniki :
Biszkopt :-3
jajka-1/2 szklanki
cukru-1 szklanka
maki-1 łyżeczka
proszku do pieczenia-4 łyżki
wody gazowanej białej lub oranżady żółtej
Białka ubić z
cukrem, dodać
żółtka ,
wodę ,
mąkę wymieszaną z proszkiem.Nakropienie do
biszkopta :-1 szklanka przegotowanej
wody-sok z 1/2
cytryny-(2-3) łyżki
cukruMasa budyniowa :-4 szklanki
mleka-3 budynie
śmietankowe lub
waniliowe-6 łyżek
cukru-1/2 kostki
masła lub
margarynyPołowę
mleka wlać do garnka, dodać
cukier i
masło zagotować .W drugiej połowie
mleka rozrobić
budyń i wlać do gotującego
mleka, mieszać intensywnie aż
budyń zgęstnieje....-3 duże paczki
herbatników-3
kubki śmietany kremówki po 250ml (30%)- (2-3 )
cytryny-3 łyżeczki
żelatyny-
cukier puder( według uznania do
śmietany)
Lukier:-
cukier puder- sok z jednej
cytrynySok z cytryny rozetrzeć z
cukrem pudrem ,dodać tyle
cukru aby masa nie była gęsta .....-Ubijamy 3
kubki śmietany kremówki, dosypujemy
cukru pudru według smaku .Do
śmietany wlewamy rozpuszczoną,chłodną
żelatynę ( 3łyżeczki
żelatyny zalać, 1/2 szklanki
wody aż napęcznieje ,następnie rozpuścić można w mikrofali 3-4 minuty co jakiś czas mieszającco 1 minutę )Na koniec dodajemy wyciśnięty sok z (1- 2)
cytryn wszystko mieszamy aby dobrze się połączyło.
Biszkopt nasączyć ,ugotowany gorący
budyń wylać na
biszkopt. Następnie na zimny
budyń wylać ubitą
śmietanę,ułożyć
herbatniki .Lukrem posmarować
herbatniki ....Blacha 40x26Smacznego !!!