ßßß
Składniki :Biszkopt :-3 jajka-1/2 szklanki cukru-1 szklanka maki-1 łyżeczka proszku do pieczenia-4 łyżki wody gazowanej białej lub oranżady żółtejBiałka ubić z cukrem, dodać żółtka ,wodę ,mąkę wymieszaną z proszkiem.Nakropienie do biszkopta :-1 szklanka przegotowanej wody-sok z 1/2 cytryny-(2-3) łyżki cukruMasa budyniowa :-4 szklanki mleka-3 budynie śmietankowe lub waniliowe-6 łyżek cukru-1/2 kostki masła lub margarynyPołowę mleka wlać do garnka, dodać cukier i masło zagotować .W drugiej połowie mleka rozrobić budyń i wlać do gotującego mleka, mieszać intensywnie aż budyń zgęstnieje....-3 duże paczki herbatników-3 kubki śmietany kremówki po 250ml (30%)- (2-3 )cytryny-3 łyżeczki żelatyny-cukier puder( według uznania do śmietany)Lukier:-cukier puder- sok z jednej cytrynySok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem ,dodać tyle cukru aby masa nie była gęsta .....-Ubijamy 3 kubki śmietany kremówki, dosypujemy cukru pudru według smaku .Do śmietany wlewamy rozpuszczoną,chłodną żelatynę ( 3łyżeczki żelatyny zalać, 1/2 szklanki wody aż napęcznieje ,następnie rozpuścić można w mikrofali 3-4 minuty co jakiś czas mieszającco 1 minutę )Na koniec dodajemy wyciśnięty sok z (1- 2) cytryn wszystko mieszamy aby dobrze się połączyło.Biszkopt nasączyć ,ugotowany gorący budyń wylać na biszkopt. Następnie na zimny budyń wylać ubitą śmietanę,ułożyć herbatniki .Lukrem posmarować herbatniki ....Blacha 40x26Smacznego !!!