ßßß
Rzeżucha jest pikantna i ma niepowtarzalny ostry smak, który zawdzięcza olejkom eterycznym i goryczkom podobnym do tych z chrzanu i gorczycy. Rzeżuchę najlepiej jeść na surowo. Do jedzenia nadają się kiełki jak i listki. Posiekana jak szczypiorek świetnie ożywi kanapkę, dobrze komponuje się z twarożkiem i rozmaitymi pastami. Często kojarzy się nam z jajkami i Świętami Wielkanocnymi, a także pierwszymi dniami wiosny. A może jakieś nowe spojrzenie na rzeżuchę? Proponuję zupę krem:
Składniki na 2 porcje :500ml bulionu warzywnego80ml wytrawnego białego winapęczek/tacka rzeżuchy2 szalotki1/2 porałyżka śmietany 12%1 łyżka oliwy z oliwek1 ząbek czosnku1/2 łyżeczki estragonusól, pieprz do smakuCebulę obrać i posiekać drobno, podsmażyć na łyżce oliwy z przeciśniętym czosnkiem. Dodać pokrojonego w plasterki pora i smażyć 5 minut uważając, żeby warzywa się nie przypaliły. Dodać posiekaną rzeżuchę, doprawić przyprawami. Wlać wino, mieszać do momentu aż wyparuje. Następnie wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić około 10 minut. Zdjąć garnek z ognia, dodać łyżkę śmietany i całość zmiksować blenderem na gładką masę. Zupę podawać udekorowaną świeżą rzeżuchą.
1 PORCJA to ok 145 kcal, węglowodany: 11g, białko: 2g, tłuszcz: 10gSMACZNEGO!