Wykonanie
Rzeżucha potrzebuje około tygodnia aby wyrosnąć. Nasionka najlepiej wysiać na zwilżoną ligninę lub watę ułożoną na talerzu lub tacce.
Rzeżucha lubi ciepło i światło, dlatego najlepiej trzymać ją na
słonecznym parapecie. Wiosną sobie o niej przypominamy, jednak warto o niej pamiętać przez cały rok. Ma oryginalny smak i zapach, a pod względem wartości odżywczych przewyższa wiele warzyw.
Rzeżucha jest świetnym źródłem witaminy C, witaminy młodości E, witamin z grupy B, a także łatwo przyswajalnego żelaza i wapnia. Ponadto dostarcza magnezu, fosforu, potasu, cynku, selenu,
jodu,
olejków eterycznych i błonnika. Zieloną intensywną barwę nadają jej luteina i zeaksantyna, które świetnie wpływają na wzrok. Ze względu na prawdziwe bogactwo antyoksydantów
rzeżucha ma działanie antynowotworowe - na przykład zawiera izotiocyjaniny, odpowiadające za ostry jej aromat, które pomagają zapobiegać nowotworom płuc. Na dodatek
rzeżucha dostarcza niewielu kalorii. Ze względu na działanie moczopędne nie powinno się jej jednak zjadać więcej niż 3 łyżki dziennie.
Rzeżucha jest pikantna i ma niepowtarzalny ostry smak, który zawdzięcza olejkom eterycznym i goryczkom podobnym do tych z
chrzanu i
gorczycy.
Rzeżuchę najlepiej jeść na surowo. Do jedzenia nadają się
kiełki jak i listki. Posiekana jak
szczypiorek świetnie ożywi kanapkę, dobrze komponuje się z
twarożkiem i rozmaitymi pastami. Często kojarzy się nam z
jajkami i Świętami Wielkanocnymi, a także pierwszymi dniami wiosny. A może jakieś nowe spojrzenie na rzeżuchę? Proponuję zupę krem:


Składniki na 2 porcje :500ml
bulionu warzywnego80ml
wytrawnego białego winapęczek/tacka
rzeżuchy2
szalotki1/2
porałyżka
śmietany 12%1 łyżka
oliwy z oliwek1 ząbek
czosnku1/2 łyżeczki
estragonusól,
pieprz do smaku
Cebulę obrać i posiekać drobno, podsmażyć na łyżce
oliwy z przeciśniętym
czosnkiem. Dodać pokrojonego w plasterki
pora i smażyć 5 minut uważając, żeby warzywa się nie przypaliły. Dodać posiekaną
rzeżuchę, doprawić
przyprawami. Wlać
wino, mieszać do momentu aż wyparuje. Następnie wlać
bulion, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić około 10 minut. Zdjąć garnek z ognia, dodać łyżkę
śmietany i całość zmiksować blenderem na gładką masę. Zupę podawać udekorowaną świeżą
rzeżuchą.

1 PORCJA to ok 145 kcal, węglowodany: 11g,
białko: 2g, tłuszcz: 10gSMACZNEGO!