ßßß
Ten tort przygotowałam na Wielkanoc.
Składniki:Biszkopt:7 jajek1 szklanka mąki pszennej0,25 szklanki mąki ziemniaczanej1 szklanka cukruMasa Raffaello:1 puszka mleka kokosowego (400 ml)75 g wiórków kokosowych0,5 szklanki cukru pudru750 g serka mascarpone2 czekolady po 100 g4 łyżki likieru kokosowegoFrużelina owocowa (frużelinę możemy zrobić z innych owoców: jagód, brzoskwiń, malin):20 świeżych truskawek1 łyżka soku z cytrynytrochę startej skórki z cytryny1 cukier waniliowy4 łyżki dżemu truskawkowego lub konfitury2 łyżeczki mąki ziemniaczanejBiałka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 blaty.Gotujemy mleko kokosowe. Do niego dodajemy wiórki kokosowe i tak gotujemy 30 minut od czasu do czasu mieszając. Gdy wiórki wchłoną całe mleko dodajemy likier kokosowy. Odstawiamy z ognia i dodajemy połamaną białą czekoladę. Mieszamy w celu rozpuszczenia czekolady i schładzamy w lodówce. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy zimną masę kokosową. Jeszcze raz wstawiamy do lodówki.15 truskawek , sok i skórkę z cytryny, cukier waniliowy, dżem miksujemy blenderem. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z dwoma łyżeczkami wody i dodajemy do masy truskawkowej. Gotujemy ją. Po zagotowaniu dodajemy pokrojone truskawki. Studzimy.Biszkopt skrapiamy likierem kokosowym, nakładamy frużelinę truskawkową i masę kokosową. Tak robimy również z drugim biszkoptem. Nakładamy trzeci biszkopt. Cały tort smarujemy masą kokosową, posypujemy wiórkami kokosowymi i ozdabiamy kulkami Raffaello i truskawkami.Smacznego!