Wykonanie
Jeszcze takiego pysznego
tortu nie
jadłam i do tego w wykonaniu mojej córki i jej koleżanki Małgosi. Tort Raffaello z
truskawkami rozpływa się w ustach. Puszysty, orzeźwiający, ze świeżymi
truskawkami. Takim
tortem możemy zaskoczyć nawet największych smakoszy. Polecam!

Ten tort przygotowałam na Wielkanoc.

Składniki:
Biszkopt:7
jajek1 szklanka
mąki pszennej0,25 szklanki
mąki ziemniaczanej1 szklanka
cukruMasa Raffaello:1 puszka
mleka kokosowego (400 ml)75 g
wiórków kokosowych0,5 szklanki
cukru pudru750 g
serka mascarpone2
czekolady po 100 g4 łyżki
likieru kokosowegoFrużelina owocowa (frużelinę możemy zrobić z innych
owoców:
jagód,
brzoskwiń,
malin):20 świeżych
truskawek1 łyżka
soku z cytrynytrochę startej
skórki z cytryny1
cukier waniliowy4 łyżki
dżemu truskawkowego lub
konfitury2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejBiałka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo
cukier,
żółtka oraz przesianą
mąkę pszenną z ziemniaczaną. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu
biszkopt przekrajamy na 3 blaty.Gotujemy
mleko kokosowe. Do niego dodajemy
wiórki kokosowe i tak gotujemy 30 minut od czasu do czasu mieszając. Gdy wiórki wchłoną całe
mleko dodajemy
likier kokosowy. Odstawiamy z ognia i dodajemy połamaną
białą czekoladę. Mieszamy w celu rozpuszczenia
czekolady i schładzamy w lodówce.
Serek mascarpone miksujemy z
cukrem pudrem, dodajemy zimną masę
kokosową. Jeszcze raz wstawiamy do lodówki.15
truskawek , sok i
skórkę z cytryny,
cukier waniliowy,
dżem miksujemy blenderem.
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z dwoma łyżeczkami
wody i dodajemy do masy truskawkowej. Gotujemy ją. Po zagotowaniu dodajemy pokrojone
truskawki. Studzimy.
Biszkopt skrapiamy
likierem kokosowym, nakładamy frużelinę
truskawkową i masę
kokosową. Tak robimy również z drugim
biszkoptem. Nakładamy trzeci
biszkopt. Cały tort smarujemy masą
kokosową, posypujemy wiórkami kokosowymi i ozdabiamy kulkami Raffaello i
truskawkami.Smacznego!
