ßßß Cookit - przepis na Tort Rafaello z truskawkami

Tort Rafaello z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Jeszcze takiego pysznego tortu nie jadłam i do tego w wykonaniu mojej córki i jej koleżanki Małgosi. Tort Raffaello z truskawkami rozpływa się w ustach. Puszysty, orzeźwiający, ze świeżymi truskawkami. Takim tortem możemy zaskoczyć nawet największych smakoszy. Polecam!
Ten tort przygotowałam na Wielkanoc.
Składniki:
Biszkopt:
7 jajek
1 szklanka mąki pszennej
0,25 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
Masa Raffaello:
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
75 g wiórków kokosowych
0,5 szklanki cukru pudru
750 g serka mascarpone
2 czekolady po 100 g
4 łyżki likieru kokosowego
Frużelina owocowa (frużelinę możemy zrobić z innych owoców: jagód, brzoskwiń, malin):
20 świeżych truskawek
1 łyżka soku z cytryny
trochę startej skórki z cytryny
1 cukier waniliowy
4 łyżki dżemu truskawkowego lub konfitury
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 blaty.
Gotujemy mleko kokosowe. Do niego dodajemy wiórki kokosowe i tak gotujemy 30 minut od czasu do czasu mieszając. Gdy wiórki wchłoną całe mleko dodajemy likier kokosowy. Odstawiamy z ognia i dodajemy połamaną białą czekoladę. Mieszamy w celu rozpuszczenia czekolady i schładzamy w lodówce. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy zimną masę kokosową. Jeszcze raz wstawiamy do lodówki.
15 truskawek , sok i skórkę z cytryny, cukier waniliowy, dżem miksujemy blenderem. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z dwoma łyżeczkami wody i dodajemy do masy truskawkowej. Gotujemy ją. Po zagotowaniu dodajemy pokrojone truskawki. Studzimy.
Biszkopt skrapiamy likierem kokosowym, nakładamy frużelinę truskawkową i masę kokosową. Tak robimy również z drugim biszkoptem. Nakładamy trzeci biszkopt. Cały tort smarujemy masą kokosową, posypujemy wiórkami kokosowymi i ozdabiamy kulkami Raffaello i truskawkami.
Smacznego!
Źródło:http://saloniksmakow.blogspot.com/2015/02/jeszcze-takiego-pysznego-tortu-nie.html