Wykonanie
Imieniny młodszej siostry, II. urodziny Domowych Frykasów. Każda okazja jest dobrym powodem ku temu, by świętować i... upiec sobie tort :-). Taki letni, bo z pierwszymi
truskawkami tego roku.Wspaniale sprawdził się przyrządzany przeze mnie po raz pierwszy krem z
białej czekolady. Jest delikatny w smaku i bardzo gęsty, dzięki
czemu trzyma w ryzach cały tort, który pięknie się kroi.Składniki (tortownica o średnicy 18 cm): na
biszkopt:5 jaj3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej na krem:200 g
białej czekolady1 łyżka
cukru pudru400 ml kremówki250 g
mascarponedodatkowo:6 łyżek
dżemu truskawkowego400-500 g
truskawek1/2 szklanki
wiórków kokosowych, podprażonych na suchej patelni i ostudzonychWykonanie:Kremówkę wlać do garnuszka, dodać połamaną
czekoladę i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając (uwaga, nie można doprowadzić do wrzenia!), aż cała
czekolada się rozpuści. Garnek zdjąć z ognia, ostudzić i włożyć na noc do lodówki.Następnego dnia upiec
biszkopt.
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.
Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.Teraz
pora na krem.
Czekoladową kremówkę wyciągnąć z lodówki i ubić na sztywno.
Mascarpone wymieszać z
cukrem waniliowym i dodawać, łyżka po łyżce, ubitą kremówkę. Powinien powstać gładki i sztywny krem.6
truskawek przekroić wzdłuż na pół, resztę pokroić w kostkę. Na pierwszym blacie rozsmarować 3 łyżki
dżemu, na to wyłożyć 1/4 kremu i 1/2
truskawek pokrojonych w kostkę, przykryć drugim blatem i postąpić z nim tak samo, jak z pierwszym. Całość przykryć trzecim blatem. Wierzch i boki toru posmarować resztą kremu. Boki obsypać podprażonymi wiórkami kokosowymi, na górze ułożyć połówki
truskawek.Przed podaniem tort schłodzić w lodówce min. 2 h.Smacznego!