ßßß

2 szklanki mąki pszennej100 gramów wiórków kokosowych3 jaja150 gramów jogurtu naturalnego3/4 szklanki cukru1 łyżka cukru z wanilią2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)polewa czekoladowa:60 - 70 gramów gorzkiej czekolady3 - 4 łyżki mlekadodatkowo:około 400 gramów truskawekOlej, jogurt powinien być w temperaturze pokojowej, więc wyjmujemy je z lodówki na około 2 godziny przed pieczeniem.Całe jaja ubijamy na piankę z cukrem i cukrem waniliowym, do miksowania użyłam Robota Kuchennego Aura marki Russell Hobbs.
Potem dodajemy jogurt, olej, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, miksujemy wszystko na gładką masę.
Na końcu wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką do rozprowadzenia bakalii.
Tortownicę o średnicy 25 cm lub blaszkę kwadratową o podobnym boku wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wygładzamy powierzchnię.Truskawki pozbawiamy szypułek, jeśli są duże możemy przekroić je na pół, ale niekoniecznie.Owoce układamy na cieście.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 45 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu).Przez pierwsze 30 minut studzimy przy uchylonych drzwiczkach, potem ciasto wyjmujemy na blat i schładzamy do temperatury pokojowej.Czekoladę roztapiamy z mlekiem w kąpieli wodnej, schładzamy lekko, następnie dekorujemy nią ciasto.Wypiek odstawiamy do stężenia polewy.Smacznego !