Wykonanie
Świetny bezmięsny, bogaty w warzywa obiad. Sycące muszelki podane w towarzystwie bezmięsnego "lecza" tworzą wspaniały pełnowartościowy, a przede wszystkim smakowity posiłek, spróbujcie :)
16 - 18 sztuk
makaronu duże muszlefarsz
szpinakowy:250 gramów
zmielonego sera śmietankowego lub tłustego400 gramów
mrożonego szpinaku2 - 4 ząbki
czosnku1
jajosól,
pieprz (sporo
pieprzu)
sos pomidorowo -
paprykowy2
strąki papryki czerwonej2 średnie
cebule1 puszka
pomidorów w zalewie własnej, w kawałkach ( około 400 gramów)
sól,
pieprzdodatkowo:około 50 gramów drobno startego
parmezanuPaprykę pokroić w kosteczkę, wrzucić na patelnię wraz z posiekaną
cebulą, usmażyć na niewielkiej ilości
oleju, do zeszklenia
cebuli, następnie wlać
pomidory z puszki, dusić bez przykrycia do zredukowania soku, na koniec lekko posolić.
Szpinak rozmrozić, podlać około 2 - 3 łyżkami
oleju, dusić do zredukowania soku, dodać zmiażdżony
czosnek,
sól i
pieprz. Ostudzić. Następnie do
szpinaku dodać
twaróg, zmiażdżony
czosnek, porządnie wymieszać, wbić
jajo, połączyć, ewentualnie doprawić.
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek
oleju wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, schłodzić. Rozłożyć na sporej powierzchni by się nie posklejały.
Naczynie żaroodporne (u mnie o wymiarach 25x35 cm) wysmarować
olejem, na spód wyłożyć
sos pomidorowo -
paprykowy, wyrównać powierzchnię.
Muszle faszerować farszem, układać na sosie.
Na koniec oprószyć
parmezanem.
Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 25 minut, do rozpuszczenia
sera (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Smacznego ! :)