Wykonanie
Pyszna,
dyniowo-szpinakowa, zrolowana lasagna. Tak w jednym zdaniu,
mogę określić to danie. Może pracy przy nim jest sporo, ale warto. Można też wszystko przygotować wcześniej i później tylko wrzucić do piekarnika i mamy kolację gotową. Jeśli lubicie
szpinak i
dynię polecam. A jeśli nie jedliście takiego połączenia
smakowego, to również Wam polecam. Danie to serwuje sam Jamie Olivier w swojej restauracji :)
![](/Data/Images/cook-yourself.blogspot.com\2014_slash_11_slash_viva-la-pasta-rotolo-jamiego-oliviera/l/1006088854.JPG)
Składniki (na 4 porcje):- pół opakowania
makaronu do lasagne- 200g puree z dyni (jak zrobić puree z dyni - tutaj)- 1 puszka
pomidorów bez skórki- 1 opakowanie
mrożonego szpinaku- 1
cebula- 3-4 ząbki
czosnku- 100g
fety-
parmezan opcjonalnie- suszona
bazylia,
oregano-
sól,
pieprz![](/Data/Images/cook-yourself.blogspot.com\2014_slash_11_slash_viva-la-pasta-rotolo-jamiego-oliviera/l/871701747.JPG)
Cebulę drobno posiekać i razem z
czosnkiem podsmażyć na złoto. Dodać
szpinak i przyprawić
solą i
pieprzem. Dokładnie przesmażyć.
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, tak aby był elastyczny.Do naczynia żaroodpornego wlać
pomidory z puszki, posypać
oregano,
bazylią,
solą i
pieprzem. Wymieszać.Ugotowane płaty
makaronu smarować warstwą puree z dyni, na to po 1-2 łyżki
szpinaku. Następnie pokruszyć
fetę i zrolować. Ruloniki przeciąć na pół i układać na
sos pomidorowy.Wierzch posypać parmezanem/cheddarem/żółtym
serem.
![](/Data/Images/cook-yourself.blogspot.com\2014_slash_11_slash_viva-la-pasta-rotolo-jamiego-oliviera/l/2067539402.jpg)
![](/Data/Images/cook-yourself.blogspot.com\2014_slash_11_slash_viva-la-pasta-rotolo-jamiego-oliviera/l/1076823793.jpg)
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 25-30 minut (do miękkości
makaronu).Smacznego!Najlepsze w dniu przygotowania.