Wykonanie
W naszej codziennej diecie około 60% energii dostarczanej w ciągu dnia powinno pochodzić z węglowodanów. Najlepszym źródlem złożonych węglowodanów (bo tylko te w pełni zostaną spożytkowane przez nasz organizm) jest
pełnoziarniste pieczywo oraz
makarony. Jeżeli sami z pewnych względów nie możemy zrobić
makaronu, wybierając je spośród półek sklepowych koniecznie zwracajmy uwagę na ich skład i pochodzenie. Najlepsze
makarony produkowane są we Włoszech. Najwyższej jakości
makarony włoskie wyrabia się z semoliny czyli
mąki powstałej z przemiału pszenicy durum, zwanej pszenicą twardą. Różni się ona tym od pszenicy miękkiej, że jej ziarna są szkliste i bardziej wartościowe- zawierają więcej wysokiej jakości
bialka niż ziarna pszenicy miękkiej. Semolina ma delikatny żółty kolor. Wielką zaletą tej
mąki jest to, że chłonie znacznie mniej
wody, niż zwyczajna
mąka pszenna. Dzięki temu
makarony zyskują większą przyczepność dla
sosów, zwartą fakturę, trudniej się rozgotowują i mają piękny, transparentny żółty kolor. Do sporządzenia
makaronu potrzebne są jedynie
mąka i
woda (oraz
jaja jeśli ma to być
makaron jajeczny). Wybierając
makaron w sklepie unikajmy zatem tych na których opakowaniach widnieją różna
dziwne i nie znane nam substancje. Pamiętajmy – najprostsze często jest najlepsze.
Do sporządzenia farfalli z
sosem pomidorowym potrzebne będą:250 g
makaronu farfalle150 g
boczku1 średnia
cebula2
pomidory1/2 pęczka
natki pietruszki2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego50 g
parmezanupapryka ostrapieprz,
sólMakaron gotujemy we wrzącej lekko osolonej wodzie, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Pomidory pozbawiamy środków i lekko nacinamy. Następnie przelewamy wrzątkiem tak by skóra łatwo odeszła. Po zdjęciu skóry
pomidory kroimy w drobną kostkę.Na rozgrzanej patelni przesmażamy
boczek. Dodajemy do niego drobno posiekaną
cebulkę i
pomidory i dusimy ok 10 minut. Następnie dodajemy
koncentrat pomidorowy, szczyptę
ostrej papryki oraz
pieprz co jakiś czas mieszając dusimy jeszcze ok 10 minut. Na koniec dodajemy posiekaną
natkę pietruszki.Na talerz wykładamy
makaron, na nim kładziemy sos. Całość posypujemy startym
parmezanem oraz posiekaną
natką pietruszki.