Wykonanie
Wilgotna, prosta do wykonania potrójnie orzechowa babeczka :)Zawinięta w folię, na drugi dzień będzie nawet jeszcze lepsza niż w pierwszy.Babkę prezentuję na Porcelanie Bogucice .




forma z kominem o średnicy 25 cm5
jajek1 i 2/3 szklanki
mąki pszennej tortowej1/3 szklanki zmielonych
orzechów włoskich2 łyżeczki (z górkami)
proszku do pieczenia1 szklanka
cukru1 szklanka
oleju (użyłam rzepakowego)1 kopiasta łyżka ciemnego
kakao1 łyżka
rumu lub
aromat rumowy (opcjonalnie)2 garście posiekanych
orzechów laskowych1/4 szklanki zimnego
mlekapolewa czekoladowa:100 gramów
masła lub
margaryny3/4 szklanki
cukru pudru2 łyżki
mleka2 kopiaste łyżeczki ciemnego
kakao1 łyżeczka
żelatyny + 4 łyżki gorącej
wody50 gramów drobno posiekanych
pistacji (można użyć prażonych, solonych)
Orzechy laskowe posiekać średnio drobno.Całe
jaja ubić z
cukrem na puszystą piankę.Następnie wlać
olej,
mleko, wsypać
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia,
kakao, zmiksować na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej masy.

Potem wrzucić zmielone
orzechy i dodać
rum lub aromat (opcjonalnie), zmiksować na średnich obrotach.Na końcu wrzucić posiekane
orzechy laskowe, wymieszać energicznie łyżką.

Foremkę do babki z kominem o średnicy 25 cm wysmarować
masłem lub
olejem, posypać
bułką tartą lub
kaszą manną, wlać ciasto, wyrównać powierzchnię.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, włożyć ciasto i piec około 60 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Zaraz po upieczeniu babkę wyjąć z piekarnika i wystudzić w formie.
Potem wyjąć ją ostrożnie z foremki i pędzelkiem usunąć nadmiar
kaszy manny lub
tartej bułki.

Przygotowujemy polewę.
Żelatynę rozprowadzamy w gorącej wodzie.Do rondelka wrzucamy
masło, wsypujemy
cukier puder,
kakao, wlewamy
mleko, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników (nie zagotowujemy). Następnie wyłączamy gaz, dodajemy
żelatynę i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia tej ostatniej.

Polewę schładzamy do temperatury pokojowej i rozprowadzamy na cieście.Zaraz
potem posypujemy posiekanym
pistacjami, odstawiamy do zastygnięcia polewy.