ßßß



forma z kominem o średnicy 25 cm5 jajek1 i 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej1/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich2 łyżeczki (z górkami) proszku do pieczenia1 szklanka cukru1 szklanka oleju (użyłam rzepakowego)1 kopiasta łyżka ciemnego kakao1 łyżka rumu lub aromat rumowy (opcjonalnie)2 garście posiekanych orzechów laskowych1/4 szklanki zimnego mlekapolewa czekoladowa:100 gramów masła lub margaryny3/4 szklanki cukru pudru2 łyżki mleka2 kopiaste łyżeczki ciemnego kakao1 łyżeczka żelatyny + 4 łyżki gorącej wody50 gramów drobno posiekanych pistacji (można użyć prażonych, solonych)Orzechy laskowe posiekać średnio drobno.Całe jaja ubić z cukrem na puszystą piankę.Następnie wlać olej, mleko, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakao, zmiksować na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej masy.
Potem wrzucić zmielone orzechy i dodać rum lub aromat (opcjonalnie), zmiksować na średnich obrotach.Na końcu wrzucić posiekane orzechy laskowe, wymieszać energicznie łyżką.
Foremkę do babki z kominem o średnicy 25 cm wysmarować masłem lub olejem, posypać bułką tartą lub kaszą manną, wlać ciasto, wyrównać powierzchnię.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, włożyć ciasto i piec około 60 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Zaraz po upieczeniu babkę wyjąć z piekarnika i wystudzić w formie.Potem wyjąć ją ostrożnie z foremki i pędzelkiem usunąć nadmiar kaszy manny lub tartej bułki.
Przygotowujemy polewę.Żelatynę rozprowadzamy w gorącej wodzie.Do rondelka wrzucamy masło, wsypujemy cukier puder, kakao, wlewamy mleko, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników (nie zagotowujemy). Następnie wyłączamy gaz, dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia tej ostatniej.
Polewę schładzamy do temperatury pokojowej i rozprowadzamy na cieście.Zaraz potem posypujemy posiekanym pistacjami, odstawiamy do zastygnięcia polewy.