Wykonanie

składnikiciasto* 8
jajek* 1 i 1/4 szklanki
cukru* 1 szklanka
oleju* 2 szklanki
mąki pszennej* 2 łyżeczki
proszku do pieczenia* 3 łyżki pokruszonych
płatków migdałowych* 3 łyżki posiekanych
orzechów laskowych i włoskich* 3 i 1/2 łyżeczki
kakaopolewa* 3 łyżki
masła lub
margaryny* 2 łyżki kwaśnej
śmietany 18%* 4 łyżki
cukru pudru* 2 łyżki
kakaoSposób wykonaniaOddzielić
białka od
żółtek,
białka ubić, dodać
cukier i ubić na sztywną lśniącą pianę, dodać
żółtka i dalej ubijać. Zmniejszyć obroty, po trochu dolewać
olej i ubijać aż do połączenia. Następnie po trochu dodawać
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać. Ciasto podzielić na trzy części 1/2, 1/4 i 1/4.Do 1/2 części dodać
migdały, wymieszać i wylać do formy (36/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, do 1/4 części dodać 1 łyżeczkę
kakao i
orzechy, wymieszać i wyłożyć nierównomiernie na jasne ciasto, do ostatniej części dodać 2 i 1/2 łyżeczki
kakao i 1 łyżkę
wody, wymieszać i wyłożyć również nierównomiernie. Całość lekko wyrównać po wierzchu.

Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 45 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.Kiedy ciasto przestygnie przygotować polewę.Do rondelka włożyć
masło i
śmietanę, lekko rozpuścić, dodać
kakao i
cukier puder i ciągle mieszając zagotować. Gorącą polewę rozprowadzić na cieście. Można po wierzchu posypać
migdałami i
orzechami.
