ßßß Cookit - przepis na Babka w trzech smakach ^

Babka w trzech smakach ^

nazwa

Wykonanie

składniki
ciasto
* 8 jajek
* 1 i 1/4 szklanki cukru
* 1 szklanka oleju
* 2 szklanki mąki pszennej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 łyżki pokruszonych płatków migdałowych
* 3 łyżki posiekanych orzechów laskowych i włoskich
* 3 i 1/2 łyżeczki kakao
polewa
* 3 łyżki masła lub margaryny
* 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
* 4 łyżki cukru pudru
* 2 łyżki kakao
Sposób wykonania
Oddzielić białka od żółtek, białka ubić, dodać cukier i ubić na sztywną lśniącą pianę, dodać żółtka i dalej ubijać. Zmniejszyć obroty, po trochu dolewać olej i ubijać aż do połączenia. Następnie po trochu dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać. Ciasto podzielić na trzy części 1/2, 1/4 i 1/4.
Do 1/2 części dodać migdały, wymieszać i wylać do formy (36/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, do 1/4 części dodać 1 łyżeczkę kakao i orzechy, wymieszać i wyłożyć nierównomiernie na jasne ciasto, do ostatniej części dodać 2 i 1/2 łyżeczki kakao i 1 łyżkę wody, wymieszać i wyłożyć również nierównomiernie. Całość lekko wyrównać po wierzchu.
Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 45 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.
Kiedy ciasto przestygnie przygotować polewę.
Do rondelka włożyć masło i śmietanę, lekko rozpuścić, dodać kakao i cukier puder i ciągle mieszając zagotować. Gorącą polewę rozprowadzić na cieście. Można po wierzchu posypać migdałami i orzechami.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2014/05/babka-w-trzech-smakach.html