Wykonanie
Rewelacyjna sycąca zapiekanka, smakowała nam bardzo, warzywa, małe pierożki i
pieczarki skryte pod kremowym beszamelem z pierzynką z
żółtego sera, po prostu niedrogi i smaczny obiad dla całej rodziny, takie lubimy najbardziej :)Będzie świetna również z
szynką,
kurczakiem lub w ogóle bezmięsna.



250 gramów tortellini (mamy tu pełną dowolność, wybierzmy te, które najbardziej lubimy, u mnie były to
serowe)300 gramów
kiełbasy (użyłam cielęco - wieprzowej)1 strąk
czerwonej papryki1 strąk
zielonej papryki1 duża
cebula0,5 kg
pieczarek (użyłam tylko kapeluszy)
sos beszamelowy:3 łyżki
masła3 płaskie łyżki
mąki pszennej (optymalnie tortowa)3 pełne szklanki
mleka1/4 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki czarnego lub
białego pieprzuszczypta
gałki muszkatałowejdodatkowo do zapiekanki:150 gramów
sera żółtego startego na dużych oczkach (użyłam goudy)
sólpieprzTortellini ugotować w lekko osolonym wrzątku na półtwardo, odcedzić, przelać zimną
wodą, osączyć na sicie.
Pieczarki dokładnie wyszorować, pokroić na plasterki, usmażyć na
oleju, kiedy wytraca wilgoć i zaczną się smażyć, wrzucić posiekaną
cebulkę i smażyć do zeszklenia tej ostatniej, przełożyć do miseczki (zostawiając tłuszcz na patelni).Obie
papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę lub paseczki, podsmażyć krótko do zeszklenia na tym samym
oleju co wcześniej
pieczarki.
Kiełbasę pokroić w kostkę, można ją lekko podsmażyć, ja tego nie zrobiłam, bo miałam taką
kiełbasę, która po długim działaniu wysokiej temperatury rozpada się.
Pieczarki z
cebulą,
papryki,
kiełbasę i tortellini mieszamy ze sobą, dodając
pieprz i
sól (niewiele tej ostatniej).Głębokie naczynie do zapiekania smarujemy
masłem ewentualnie
olejem wykładamy do niej przygotowane wcześniej składniki.

Teraz zabieramy się za sos.W rondlu rozgrzewamy
masło, kiedy się roztopi wsypujemy
mąkę, mieszamy energicznie aby nie utworzyły się grudki, smażymy około 2 minut, następnie wlewamy 3 szklanki
mleka i na małym ogniu często mieszając doprowadzamy do zagotowania, następnie powstałym sosem zalewamy zapiekankę.

Wierzch posypujemy
serem żółtym.

Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy około 30 - 35 minut.Gotowe :)