Wykonanie
Tegoroczna jesień obfituje w
grzyby. Słyszałam w
radiu, że Ukraińcy rzucają pracę żeby przy drodze sprzedawać
grzyby, bo bardziej się to opłaca. W zasadzie, jak ktoś umie zebrać dużo ładnych, zdrowych
grzybów to może na prawdę dużo zarobić. Bo komu w Warszawie się chce jechać poza miasto z samego rana do lasu i szukać grzybów? Żeby uzbierać porządne
grzyby dodatkowo trzeba
mieć szczęście i znać dobre miejsca.Ja na szczęście od zbierania
grzybów mam ekipę. Tata codziennie rano wychodząc z psem na spacer przynosi po kilka
grzybów, natomiast A. jak jesteśmy u moich rodziców wyciąga mnie na
grzyby i przynosimy cały kosz. Tak też było ostatniego weekendu, kiedy to moi rodzice wrócili od dziadka z wielkim pudłem
grzybów a my też z pełnym koszem. Najpierw 2-3 godziny czyszczenia a
potem duszenie. I co tu zrobić z taką ilością grzybów? Ja postanowiłam zrobić quiche.

kruche ciasto:300 g
mąki pszennej225 g
masła1 łyżeczka
soliduszone
grzyby:500 g świeżych, oczyszczonych
grzybów1 mała
cebula2 łyżki
masłasól,
pieprzgałązki świeżego
tymiankumasa jajeczna:1 szklanka
mleka1 szklanka
śmietanki kremówki3
jajka1 łyżeczka
soli1/4 łyżeczki
białego pieprzuszczypta
gałki muszkatołowej75 g startego
żółtego seraCiasto: Przesianą
mąkę posiekać z
masłem i łyżeczką
soli. Zagnieść w dość szybkim tempie na gładkie ciasto.Przykryć i wstawić na 1 godzinę do lodówki.Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć formę do tarty lub tortownicę. Brzegi formy do tarty należy wypełnić do najwyższego poziomu (ciasto może opaść). Na spodzie porobić dziurki widelcem, by nie robiły się bąble, a także na wierzch położyć papier do pieczenia i wysypać go ryżem/grochem/kulkami do pieczenia, aby ciasto się nie podnosiło.Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Piec ciasto przez ok. 20 min. Następnie zdjąć "obciążnik" i dopiec ciasto z wierzchu jeszcze ok 15 min.Zostawić do ostygnięcia.
Grzyby: Umyte i oczyszczone
grzyby pokroić na mniejsze kawałki - kapelusze w kostkę, lub podłużne paski, korzenie w talarki.
Cebulę pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać
masło i lekko poddusić
cebulę. Dodać
grzyby i dusić pod przykryciem ok 10 min. Doprawić do smaku i dodać gałązki
tymianku. Następnie podnieść pokrywkę i odparować nadmiar płynu.Masa jajeczna: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (najłatwiej jest zrobić to mikserem lub blenderem) na jednolitą masę.Quiche: Na ostygnięty, upieczony spód wyłożyć
grzyby, posypać częścią
startego sera oraz zalać masą jajeczną. Wierzch posypać resztką
sera.Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez ok 20-30 min, aż masa jajeczna będzie odpowiednio ścięta.


Smacznego! :-)