ßßß Cookit - przepis na GRZYBOWY QUICHE

GRZYBOWY QUICHE

nazwa

Wykonanie

Tegoroczna jesień obfituje w grzyby. Słyszałam w radiu, że Ukraińcy rzucają pracę żeby przy drodze sprzedawać grzyby, bo bardziej się to opłaca. W zasadzie, jak ktoś umie zebrać dużo ładnych, zdrowych grzybów to może na prawdę dużo zarobić. Bo komu w Warszawie się chce jechać poza miasto z samego rana do lasu i szukać grzybów? Żeby uzbierać porządne grzyby dodatkowo trzeba mieć szczęście i znać dobre miejsca.
Ja na szczęście od zbierania grzybów mam ekipę. Tata codziennie rano wychodząc z psem na spacer przynosi po kilka grzybów, natomiast A. jak jesteśmy u moich rodziców wyciąga mnie na grzyby i przynosimy cały kosz. Tak też było ostatniego weekendu, kiedy to moi rodzice wrócili od dziadka z wielkim pudłem grzybów a my też z pełnym koszem. Najpierw 2-3 godziny czyszczenia a potem duszenie. I co tu zrobić z taką ilością grzybów? Ja postanowiłam zrobić quiche.
kruche ciasto:
300 g mąki pszennej
225 g masła
1 łyżeczka soli
duszone grzyby:
500 g świeżych, oczyszczonych grzybów
1 mała cebula
2 łyżki masła
sól, pieprz
gałązki świeżego tymianku
masa jajeczna:
1 szklanka mleka
1 szklanka śmietanki kremówki
3 jajka
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki białego pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
75 g startego żółtego sera
Ciasto: Przesianą mąkę posiekać z masłem i łyżeczką soli. Zagnieść w dość szybkim tempie na gładkie ciasto.
Przykryć i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć formę do tarty lub tortownicę. Brzegi formy do tarty należy wypełnić do najwyższego poziomu (ciasto może opaść). Na spodzie porobić dziurki widelcem, by nie robiły się bąble, a także na wierzch położyć papier do pieczenia i wysypać go ryżem/grochem/kulkami do pieczenia, aby ciasto się nie podnosiło.
Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Piec ciasto przez ok. 20 min. Następnie zdjąć "obciążnik" i dopiec ciasto z wierzchu jeszcze ok 15 min.
Zostawić do ostygnięcia.
Grzyby: Umyte i oczyszczone grzyby pokroić na mniejsze kawałki - kapelusze w kostkę, lub podłużne paski, korzenie w talarki. Cebulę pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać masło i lekko poddusić cebulę. Dodać grzyby i dusić pod przykryciem ok 10 min. Doprawić do smaku i dodać gałązki tymianku. Następnie podnieść pokrywkę i odparować nadmiar płynu.
Masa jajeczna: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (najłatwiej jest zrobić to mikserem lub blenderem) na jednolitą masę.
Quiche: Na ostygnięty, upieczony spód wyłożyć grzyby, posypać częścią startego sera oraz zalać masą jajeczną. Wierzch posypać resztką sera.
Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez ok 20-30 min, aż masa jajeczna będzie odpowiednio ścięta.
Smacznego! :-)
Źródło:http://ramydada.blogspot.com/2013/10/grzybowy-quiche.html