Wykonanie
Jeśli chcecie aby poczciwe gołąbki zyskały nowe oblicze to przepis dla Was. Jest o wiele mniej pracochłonny niż one, a smakuje co najmniej tak samo dobrze :)
1 kg
łopatki lub karczku wieprzowego (dobrze sprawdzi się również
mięso indycze lub z
kurczaka)200 gramów
ryżu białego (użyłam
ryżu w woreczkach)3 ząbki
czosnku1
jajo1/3 łyżeczki
czerwonej papryki1/3 łyżeczki
soli1/3 łyżeczki
czarnego pieprzudodatkowo:0,5 dużej główki
kapusty cukrowejsól,
pieprz do posypaniasos:1 kopiasta łyżka
koncentratu pomidorowego1 łyżka
masła extra1 duża
cebula2 szklanki
wodyvegeta,
sól,
pieprz do smaku0,5 szklanki zimnej
wody + 1 kopiasta łyżka
mąki pszennejZaczynamy od przygotowania
kapusty.Z
kapusty odcinamy głąba, kroimy ją na grubsze kawałki, zalewamy
wodą, dodajemy 2 szczypty
soli i gotujemy na małym ogniu przez około 35 minut, odcedzamy.
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie na półtwardo, następnie odcedzamy i schładzamy do temperatury pokojowej.
Mięso mielimy na średnich oczkach. Do masy
mięsnej dodajemy
ryż, wyrabiamy porządnie dłonią.
Potem do
mięsa z
ryżem dodajemy
jajo,
przyprawy i przeciśnięty przez praskę
czosnek, mieszamy wszystko dokładnie.
Masę
mięsną dzielimy na dwie równe części.Teraz zabieramy się za przygotowanie sosu.Zagotowujemy dwie szklanki
wody, dodajemy poszatkowaną
cebulę i łyżkę
masła, doprawiamy
vegetą, gotujemy na malutkim ogniu przez około 5 minut, dodajemy koncentrat lub w sezonie świeże
pomidorki, zagotowujemy. W 0,5 szklanki
wody dokładnie mieszamy 1 kopiastą łyżkę
mąki, mieszając zagotowujemy, następnie przyprawiamy
solą (2 szczypty) i
pieprzem.
Całość
kapusty dzielimy na 3 części (część
kapusty, która ma wyścielić dno foremki zwiększyłam o garść).Tortownicę o średnicy 30 cm smarujemy
olejem, na dno układamy pierwszą część
kapusty, lekko solimy i posypujemy
pieprzem.UWAGA: Jeśli nie jesteśmy pewni co do szczelności naszej foremki, spód i boki wykładamy folią aluminiową, ładnie uszczelni naczynie.
Na
kapustę wykładamy pierwszą część masy
mięsnej, wyrównujemy powierzchnię. Następnie na
mięso wykładamy drugą część
kapusty, znów lekko solimy i
pieprzymy.
Po czym przykrywamy drugą częścią
mięsa. Na wierzch naszego "
tortu" układamy ostatnią część
kapusty.Całość zalewamy lekko przestudzonym
sosem pomidorowym (sos ma przykryć zapiekankę), wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (funkcja grzania góra - dół, na środkowym poziomie, bez termoobiegu) pieczemy od 70 min do 1,5 godziny (w zależności od rodzaju
kapusty).
UWAGA: Zapiekanki nie trzeba niczym przykrywać.