ßßß Cookit - przepis na kotlety z kaszy (ryżu) i mięsa

kotlety z kaszy (ryżu) i mięsa

nazwa

Wykonanie

Przepyszne, domowe :), tanie i szybkie, kaszę jęczmienną można zastąpić ryżem lub kaszą gryczaną.
Obowiązkowo podaję je z sosem pomidorowym lub grzybowym i surówką z kapusty kiszonej i pora.
Porcja na około 8 konkretnych sztuk.
100 gramów kaszy jęczmiennej lub ryżu (daję w woreczku)
350 gramów mięsa (dałam łopatkę)
2 garście włoszczyzny mrożonej (krojonej w paski)
1 duża cebula
1 duże jajo
sól, pieprz, słodka papryka, bułka tarta do obtaczania kotletów
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
sos pomidorowy:
1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka masła extra
1 mała cebula
2 szklanki wody
vegeta, sól, pieprz do smaku
0,5 szklanki wody + 1 kopiasta (lub 2 płaskie) łyżki mąki pszennej
Kaszę ugotować na sypko.
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, ugotować z przyprawami, na około 15 minut przed końcem gotowania, wsypujemy włoszczyznę i gotujemy wszystko razem, dopóki warzywa nie będą gotowe.
Mięso zmielić razem z warzywami w maszynce do mięsa.
Cebulę posiekać i przysmażyć na oleju na złoto, ostudzić.
Do miski wsypać zmielone mięso, ugotowaną, ostudzoną kaszę, wbić jajo, dodać przyprawy, wyrobić na jednolitą masę.
Formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej, smażyć na złoto na oleju.
Zagotować dwie szklanki wody, dodać poszatkowaną cebulkę i łyżkę masła, doprawić vegetą, kiedy cebula zmięknie dodać koncentrat lub w sezonie świeże pomidorki, zagotować. W 0,5 szklanki wody dokładnie wymieszać z 1 kopiastą łyżką mąki i zagęścić sos, zagotować.
Na talerzach kotlety polać sosem, podawać z pikantną surówką ( u mnie z kapusty kiszonej, pora i jabłka).
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/12/kotlety-z-kaszy-ryzu-i-miesa.html