ßßß
100 gramów kaszy jęczmiennej lub ryżu (daję w woreczku)350 gramów mięsa (dałam łopatkę)2 garście włoszczyzny mrożonej (krojonej w paski)1 duża cebula1 duże jajosól, pieprz, słodka papryka, bułka tarta do obtaczania kotletów1 ząbek czosnku1 liść laurowysos pomidorowy:1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego1 łyżka masła extra1 mała cebula2 szklanki wodyvegeta, sól, pieprz do smaku0,5 szklanki wody + 1 kopiasta (lub 2 płaskie) łyżki mąki pszennejKaszę ugotować na sypko.Mięso pokroić na mniejsze kawałki, ugotować z przyprawami, na około 15 minut przed końcem gotowania, wsypujemy włoszczyznę i gotujemy wszystko razem, dopóki warzywa nie będą gotowe.Mięso zmielić razem z warzywami w maszynce do mięsa.Cebulę posiekać i przysmażyć na oleju na złoto, ostudzić.Do miski wsypać zmielone mięso, ugotowaną, ostudzoną kaszę, wbić jajo, dodać przyprawy, wyrobić na jednolitą masę.
Formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej, smażyć na złoto na oleju.Zagotować dwie szklanki wody, dodać poszatkowaną cebulkę i łyżkę masła, doprawić vegetą, kiedy cebula zmięknie dodać koncentrat lub w sezonie świeże pomidorki, zagotować. W 0,5 szklanki wody dokładnie wymieszać z 1 kopiastą łyżką mąki i zagęścić sos, zagotować.Na talerzach kotlety polać sosem, podawać z pikantną surówką ( u mnie z kapusty kiszonej, pora i jabłka).