Wykonanie
Przepyszne, domowe :), tanie i szybkie,
kaszę jęczmienną można zastąpić
ryżem lub
kaszą gryczaną.Obowiązkowo podaję je z
sosem pomidorowym lub
grzybowym i surówką z
kapusty kiszonej i
pora.Porcja na około 8 konkretnych sztuk.
100 gramów
kaszy jęczmiennej lub
ryżu (
daję w woreczku)350 gramów
mięsa (dałam
łopatkę)2 garście
włoszczyzny mrożonej (krojonej w paski)1 duża
cebula1 duże
jajosól,
pieprz,
słodka papryka,
bułka tarta do obtaczania kotletów1 ząbek
czosnku1
liść laurowysos pomidorowy:1 kopiasta łyżka
koncentratu pomidorowego1 łyżka
masła extra1 mała
cebula2 szklanki
wodyvegeta,
sól,
pieprz do smaku0,5 szklanki
wody + 1 kopiasta (lub 2 płaskie) łyżki
mąki pszennejKaszę ugotować na sypko.
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, ugotować z
przyprawami, na około 15 minut przed końcem gotowania, wsypujemy
włoszczyznę i gotujemy wszystko razem, dopóki warzywa nie będą gotowe.
Mięso zmielić razem z warzywami w maszynce do
mięsa.
Cebulę posiekać i przysmażyć na
oleju na złoto, ostudzić.Do miski wsypać zmielone
mięso, ugotowaną, ostudzoną
kaszę, wbić
jajo, dodać
przyprawy, wyrobić na jednolitą masę.
Formować kotlety i obtaczać je w
bułce tartej, smażyć na złoto na
oleju.Zagotować dwie szklanki
wody, dodać poszatkowaną
cebulkę i łyżkę
masła, doprawić
vegetą, kiedy
cebula zmięknie dodać koncentrat lub w sezonie świeże
pomidorki, zagotować. W 0,5 szklanki
wody dokładnie wymieszać z 1 kopiastą łyżką
mąki i zagęścić sos, zagotować.Na talerzach kotlety polać sosem, podawać z pikantną surówką ( u mnie z
kapusty kiszonej,
pora i
jabłka).