ßßß Cookit - przepis na gołąbki bez zawijania

gołąbki bez zawijania

nazwa

Wykonanie

Każdy przepis, z którym się spotkałam miał albo za dużo ryżu albo kapusty, a za mało mięska, zmieniłam proporcje i wyszły wg mojej rodzinki superowe :)))
0,6 kg mielonej łopatki wieprzowej
2 łyżki kaszy manny
0,5 małej główki kapusty włoskiej
1 woreczek ugotowanego i schłodzonego ryżu (100 gram)
2 jaja
sól, pieprz
sos:
1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka masła extra
1 mała cebula
2 szklanki wody
vegeta, sól, pieprz do smaku
0,5 szklanki zimnej wody + 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
Kapustę cienko poszatkować, zasypać 1/3 łyżeczką soli, odstawić na 40-60 minut, można trochę się nad nią poznęcać i pognieść. Po tym czasie z kapusty odcisnąć sok, który się zebrał.
W dużej misce wymieszać mięso z jajami, ryżem, kaszą manną, kapustą i przyprawami.
Następnie z masy formować kotlety wielkości 3/4 pięści, obtaczać w mące.
Kotlety można obsmażyc na patelni, ale ja tego nie robię.
Wrzucam je do wrzątku z odrobiną soli i gotuję pod przykryciem na małym ogienku przez około 35 minut.
W tym czasie przygotowuję sobie sos. Zagotowuję dwie szklanki wody, dodaję poszatkowaną cebulkę i łyżkę masła, doprawiam vegetą, kiedy cebula zmięknie dodaję koncentrat lub w sezonie świeże pomidorki, zagotowuję. W 0,5 szklanki wody dokładnie mieszam z 1 kopiastą łyżką mąki i zagęszczam sos, zagotowuję.
Sosem polewam gołąbki i gotowe.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/09/goabki-bez-zawijania.html