Wykonanie
Każdy przepis, z którym się spotkałam miał albo za dużo
ryżu albo
kapusty, a za mało
mięska, zmieniłam proporcje i wyszły wg mojej rodzinki superowe :)))
0,6 kg mielonej
łopatki wieprzowej2 łyżki
kaszy manny0,5 małej główki
kapusty włoskiej1 woreczek ugotowanego i schłodzonego
ryżu (100 gram)2
jajasól,
pieprzsos:1 kopiasta łyżka
koncentratu pomidorowego1 łyżka
masła extra1 mała
cebula2 szklanki
wodyvegeta,
sól,
pieprz do smaku0,5 szklanki zimnej
wody + 1 kopiasta łyżka
mąki pszennejKapustę cienko poszatkować, zasypać 1/3 łyżeczką
soli, odstawić na 40-60 minut, można trochę się nad nią poznęcać i pognieść. Po tym czasie z
kapusty odcisnąć sok, który się zebrał.W dużej misce wymieszać
mięso z
jajami,
ryżem,
kaszą manną,
kapustą i
przyprawami.
Następnie z masy formować kotlety wielkości 3/4 pięści, obtaczać w
mące.
Kotlety można obsmażyc na patelni, ale ja tego nie robię.Wrzucam je do wrzątku z odrobiną
soli i gotuję pod przykryciem na małym ogienku przez około 35 minut.W tym czasie przygotowuję sobie sos. Zagotowuję dwie szklanki
wody, dodaję poszatkowaną
cebulkę i łyżkę
masła, doprawiam
vegetą, kiedy
cebula zmięknie dodaję koncentrat lub w sezonie świeże
pomidorki, zagotowuję. W 0,5 szklanki
wody dokładnie mieszam z 1 kopiastą łyżką
mąki i zagęszczam sos, zagotowuję.Sosem polewam gołąbki i gotowe.