ßßß Cookit - przepis na Gołąbki w pół godziny? Z kapustą w środku!

Gołąbki w pół godziny? Z kapustą w środku!

nazwa

Wykonanie

Czy Wy też tak strasznie lubicie gołąbki? Ja je uwielbiam, ale robię rzadko, ze względu na czas. Niestety nie należą do dań, które robi się szybko, dlatego jadamy je sporadycznie. Kapusta kupiona na obrzęk nogi kusiła mnie za każdym razem, gdy otwierałam lodówkę. W myślach miałam smak gołąbków, ale to nie był dobry czas na długie stanie przy kuchni. Stwierdziłam, że mogę sobie trochę ułatwić życie i zamiast owijać mięso kapustą, dodam ją do środka. Gołąbki zrobiłam w pół godziny! A ile potem radości... :)
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- 1/2 główki kapusty,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 1 torebka białego ryżu,
- przyprawy: sól, pieprz czarny mielony Prymat, papryka ostra Prymat, czosnek granulowany Prymat,
- do sosu: 1 marchew, 1 cebula, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, domowa jarzynka, pieprz, sól.
Kapustę myjemy i gotujemy przez ok. 5-7 minut w osolonej wodzie. Po tym czasie odcedzamy, a następnie kroimy na cienkie paski. Do mięsa dodajemy: jajko, ryż (nieugotowany), pokrojoną i przestudzoną kapustę, startą na tarce cebulę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy niewielkie kotlety i wrzucamy na gotującą się wodę. Do wody dodajemy także cebulę w całości, startą na tarce marchew, a pod koniec gotowania (po ok. 15-20 minutach) przyprawiamy i zaprawiamy koncentratem. Można także zagęścić mąką (ja pominęłam, by było dietetycznie). Podajemy z ziemniakami i surówką. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/08/goabki-w-po-godziny-z-kapusta-w-srodku.html