Wykonanie
Uwielbiam
mięso mielone w
sosie pomidorowym. To zdecydowanie najlepsze połączenie! Pomysł na danie, które za chwilę zaprezentuję wymyśliła moja Mama, a wykonanie było wspólne. Można powiedzieć, że to
mięso jest
wynikiem połączenia dwóch przepisów - roladek mielonych w
szynce i gołąbków z
kapustą w środku . Jak dla mnie - danie w 100 % trafia w
kubki smakowe i należy do tych, które
jada się powoli, by móc rozkoszować się smakiem...
Składniki:- 500 g
mięsa mielonego,- 1
cebula,- 2
jajka,- duża garść pokrojonej
białej kapusty,- 1
kajzerka namoczona w wodzie,-
przyprawy Prymat:
sól,
pieprz czarny mielony,
czosnek granulowany,-
olej do smażenia,- sos: 1 puszka
pomidorów, 1
cebula, 2 ząbki
czosnku, 2 łyżki
koncentratu pomidorowego, 1 mała
marchew, 1 łyżka
oleju,
przyprawy Prymat:
sól,
pieprz czarny mielony,
papryka ostra,
bazylia,
oregano.
1. Na początku przygotowujemy sos: na łyżce
oleju podsmażamy pokrojone w kostkę
cebulę i
czosnek. Po chwili dodajemy
koncentrat pomidorowy, mieszamy. Dodajemy
pomidory z puszki i startą na tarce
marchew. Dusimy pod przykryciem do miękkości (ok. 10 minut). Po tym czasie zawartość patelni blendujemy na gładką masę, przyprawiamy do smaku.
2. W misce mieszamy:
mięso, odciśniętą z
wody kajzerkę,
cebulę startą na tarce,
jajka,
kapustę i
przyprawy. Formujemy niewielkie kotlety i podsmażamy na
oleju - tylko do zabielenia z obu stron. Po podsmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Gotowe kotlety zalewamy przygotowanym sosem i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 40-50 minut. Smacznego!