Wykonanie
Błyskawiczny, prosty i bardzo aromatyczny piernik. Możemy dodać do niego każdy rodzaj
kawy rozpuszczalnej, naturalną, zbożową,
cappuccino, którą tylko chcemy. Ciasto pięknie się kroi, więc również można przełożyć je powidłami lub
marmoladą.



do zagotowania:1,5 szklanki
mleka (użyłam 3,2%)2 kopiaste łyżeczki
przyprawy do piernika2 - 3 łyżki
kawy (w proszku)1 szklanka
cukru (optymalnie brązowy)2 łyżki płynnego
miodu130 gramów
masła lub
margaryny1,5 - 2 garście
bakalii (użyłam
rodzynek,
żurawiny,
suszonych moreli)po ostudzeniu:2,5 szklanki
mąki pszennej2
jaja1,5 łyżeczki
sodypolewa czekoladowa:100 gramów
masła lub
margaryny3/4 szklanki
cukru2 łyżeczki
kakao1 płaska łyżka
kawy2 łyżki
mleka1 łyżeczka
żelatyny rozpuszczona w 50 ml
wodydodatkowo:
cukrowe gwiazdki lub inna dekoracjaJeśli używacie
moreli lub
śliwek suszonych trzeba pokroić je w kosteczkę, a
orzechy posiekać na średnio drobno.W rondlu zagotowujemy
masło,
mleko,
kawę,
cukier,
miód,
przyprawę do piernika, mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do przestudzenia do temperatury pokojowej (możemy od czasu do czasu wymieszać aby nie utworzył się "kożuch").Kiedy masa wystygnie, wsypujemy
mąkę wymieszaną z
sodą, wbijamy
jaja, miksujemy na najszybszych obrotach do połączenia składników.Następnie dodajemy
bakalie, mieszamy łyżką.UWAGA:
Rodzynek i
żurawiny nie trzeba wcześniej sparzać.

Blaszkę keksową o wymiarach 10x30 cm smarujemy tłuszczem, posypujemy
kaszą manną, wlewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię.

Foremkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 55 minut, do "suchego patyczka".Ciasto schładzamy w blaszce.Kiedy będzie już przestudzone, pędzelkiem usuwamy z
boków nadmiar
kaszy manny (polewa będzie ładniej rozprowadzać i dłużej trzymać).

Teraz przygotowujemy polewę.
Żelatynę rozprowadzamy w gorącej wodzie.Do rondelka wrzucamy
masło, wsypujemy
cukier puder,
kakao,
kawę, wlewamy
mleko, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników (nie zagotowujemy). Następnie wyłączamy gaz, dodajemy
żelatynę i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia tej ostatniej.Polewę schładzamy do temperatury pokojowej i rozprowadzamy na ostudzonym cieście. Dekorujemy cukrowymi gwiazdkami. Odstawiamy do zastygnięcia.
