Wykonanie
Wraz z sukcesywnym obniżaniem się temperatury zaczynamy
mieć ochotę na coraz bardziej pożywne jedzenie. Ta propozycja właśnie taka jest - konkretna :)
Schab podałam z
ziemniakami i surówką z
kiszonych ogórków i
marchewki.


800 gramów
schabu bez kości1 kg
kiszonej kapusty2
cebule400 gramów kwaśnej
śmietany 18%400 ml mocno doprawionego
pieprzem bulionu (może być drobiowy, warzywny, wołowy)3 ząbki
czosnku2 płaskie łyżki
mąki pszennejsól,
czarny pieprzKapustę przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna, odcisnąć, pokroić, wrzucić do garnka, zalać
bulionem, gotować pod przykryciem do miękkości (
wywar ma być praktycznie całkowicie zredukowany).
Cebule posiekać, zeszklić na
oleju (na
smalcu również będzie super), dodać do
kapusty.
Schab umyć, osuszyć, pokroić na plastry, posypać
solą i
pieprzem, obsmażyć na złoto, najlepiej na
smalcu.Płaskie żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, na dno wyłożyć połowę ugotowanej
kapusty, na
kapuście poukładać kotlety.
Śmietanę wymieszać dokładnie z
mąką, dodać szczyptę
soli i sporo
pieprzu, wymieszać z pozostałą
kapustą, przykryć nią
mięso.

Naczynie niczym nie przykrywać, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 50 minut.
