ßßß
krokiety:600 gram ugotowanych przeciśniętych przez praskę ziemniaków2 średnie jaja1/3 łyżeczki soli1/4 łyżeczki czarnego pieprzu1 (może być z czubkiem) szklanka mąki pszennejfarsz wege:200 gram kapusty kiszonej (może być z marchewką albo nawet i lepsza)100 gram pieczarek0,5 cebulisól, pieprz czarnyfarsz mięsny:25-30 dag gotowanego dowolnego mięska (może być drób, wieprzowina, wołowina, co tak akurat macie na stanie)1 cebula4 pieczarkisól, pieprz, ostra paprykaKapustę płuczemy pod bieżąca wodą, odciskamy, kroimy drobno. Zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Studzimy, odciskamy z wody. Możemy dodać parę ziarenek kminku do kapusty, jeśli lubimy.Pieczarki kroimy na małe kawałki, podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju, kiedy będą już prawie gotowe, dodajemy poszatkowaną cebulkę, chwilkę smażymy (do zeszklenia cebuli) i dodajemy ugotowaną i odciśniętą kapustę. Wszystko razem podsmażamy dopóki kapucha nie przestanie wydzielać soku, doprawiamy, mieszamy.Mięsko mielimy w maszynce lub drobno siekamy.Pieczarki i cebulkę kroimy drobno, podsmażamy na złoto na oleju, dodajemy do mięsa, doprawiamy, mieszamy. Farsz ma mieć konsystencję klejącą, więc jeśli jest suchy, możemy dodać oleju, w którym smażyła się cebula i pieczarki.Ziemniaki mieszamy z jajami, mąką, przyprawami, wyrabiamy jednolite ciasto, starajmy się nie podsypywać mocno mąką, ciasto i tak będzie lekko lepiące, a zbyt dużo mąki sprawi, że będą twardawe.Ciasto róbmy na samym końcu, tuż przed obiadem, bo kiedy leży za długo podchodzi wodą i będzie fatalne w formowaniu.Na mocno omączonym blacie kładziemy ciasto, omączonymi dłońmi urywamy kawałek ciasta, rozpłaszczamy go i pośrodku robimy zagłębienie, wkładamy w nie farsz, przykrywamy drugim, nieco mniejszym rozpłaszczonym kawałkiem ciasta.